Comisia Europeană lansează un instrument pentru denunţuri anonime

Comisia Europeană a lansat joi un nou instrument care permite cetățenilor să îi semnaleze mai ușor existența unor carteluri secrete și a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-și, totodată, anonimatul, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Filip Stan
16 mart. 2017, 15:59
Comisia Europeană lansează un instrument pentru denunţuri anonime

Astfel, cetățenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor și a altor practici anticoncurențiale, printre care se numără înțelegerile asupra prețurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziții publice, nepermiterea intrării pe piață a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.

Potrivit sursei citate, practicile anticoncurențiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri și servicii la prețuri rezonabile, să frâneze inovarea și să ducă la încetarea activității societăților.

‘Dacă sunt îngrijorați din cauza unor practici comerciale pe care le consideră incorecte, cetățenii au posibilitatea de a contribui la îndreptarea situației. Informațiile din interior pot fi un instrument important care să ajute Comisia să identifice cartelurile și alte practici anticoncurențiale. Noul nostru instrument permite cetățenilor să furnizeze informații, păstrându-și totodată anonimatul. Datorită acestor informații, investigațiile noastre se pot încheia cu succes într-un ritm rapid și cu o eficacitate sporită, ceea ce este în beneficiul consumatorilor și al economiei UE în ansamblul său’, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemență al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată, potrivit Agerpres.

Prin intermediul noului instrument, cetățenii care au informații despre existența sau funcționarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Citeşte şi Parlamentul nu vrea să-i recompenseze pe denunţătorii companiilor

Noul sistem sporește probabilitatea depistării și a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate și mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurențial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează și consolidează eficacitatea programului de clemență al Comisiei.

„Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunță nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conținutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informațiile”, se mai arată în comunicat.

Persoanele care sunt dispuse să își dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenței, având la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail speciale.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Kelemen Hunor critică decizia României de a nu solicita ajutor NATO pentru războiul hibrid
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării