Comisia Europeană laudă progresele României în ultimul an în justiţie

Comisia Europeană a făcut public raportul privind mecanismul de cooperare şi verificare pentru ultimul an. România a înregistrat progrese semnificative, arată reprezentanţii Comisiei Europene, care constată că şi activitatea Înaltei Curţi a fost îmbunătăţită. In prezent, doar Consiliul Superior al Magistraturii mai primeste o bilă neagră. Activitatea procurorilor şi a ANI este, ca de obicei, apreciată ca eficientă.
Romania TV
08 feb. 2012, 10:39
Comisia Europeană laudă progresele României în ultimul an în justiţie

Parlamentul şi politicienii rămân în continuare o problemă pentru justiţie. Raportul Comisiei Europene cuprinde cazul celor şase parlamentari, care deşi au primit o condamnare, şi-au păstrat funcţiile. Probleme sunt şi în privinţa managementului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit reprezentanţilor comisiei europene, consiliul a început cercetările disciplinare în cazul unui judecător de la înalta curte, însă le-a suspendat până la finalizarea anchetei şi l-a menţinut pe acesta în funcţia de şef al uneia dintre secţiile celei mai importante instanţe din ţară.

De această dată, însă, Înalta Curte primeşte o bilă albă: dosarele de corupţie au fost judecate într-un ritm alert, iar şefii instanţei au reuşit să mărească perioada în care faptele s-ar prescrie. Şi modul de promovare a magistratilor la înalta curte este lăudat în raport.

Un punct în plus îl aduce şi intrarea în vigoare a Codului Civil. Ca de obicei, DNA este lăudată pentru anchetele la nivel înalt, ca şi Agenţia Naţională de Integritate. Anchetele procurorilor au scos însă la iveală corupţie la nivelul magistraţilor din funcţii cheie, fapt care demonstrează că România mai trebuie să lucreze la acest aspect.

Nici condamnările cu suspendare sau cu pedepse aproape de minimul legal nu sunt pe placul comisiei, care recomandă româniei decizii ferme. Măsurile manageriale luate de Procurorul General sunt ca de obicei, apreciate de reprezentanţi europeni.

În ciuda acestui raport pozitiv la adresa României, Comisia Europeană spune că este prematur să se dea un verdict: dacă România va scăpa în vară, după cinci ani, de mecanismul de cooperare şi verificare sau dacă va fi monitorizată în continuare.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...