Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Comisia Europeană a discutat situaţia din Polonia, dar nu a luat încă o decizie, au indicat miercuri surse ale agenţiei poloneze de presă PAP, în condiţiile în care Polonia este vizată de o procedură de infringement în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă.
Filip Stan
20 sept. 2018, 10:02
Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Colegiul comisarilor Uniunii Europene nu a luat nicio decizie cu privire la infringement, a dat asigurări la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Alexander Winterstein, care a confirmat totuşi într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bruxelles că s-a discutat despre procedurile de infringement aflate în curs.

Executivul european nu a explicat dacă o propunere a vicepreşedintelui CE Frans Timmersmans de a trece la următoarea etapă a infringementului împotriva Poloniei a fost sau nu respinsă. „Nu am anunţat niciodată dinainte decizii care ar putea sau nu să fie luate”, a menţionat Winterstein, citat de agenţia PAP, citată de Agerpres.

Aflat la Salzburg pentru summitul informal al liderilor Uniunii Europene (UE), premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat, miercuri, faptul că executivul UE nu a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii în legătură cu amendamentele privind Curtea Supremă, adăugând că a avut o conversaţie „bună” cu preşedinta instanţei supreme a Poloniei, Malgorzata Gersdorf, a consemnat Reuters.

„Mă bucură faptul că CE nu a înaintat acţiunea”, a spus Morawiecki la sosirea sa la summitul de la Salzburg. „Am vorbit ieri cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Azi dimineaţă am vorbit cu prof. Gersdorf. A fost o conversaţie bună. Nu au fost detalii senzaţionale, acorduri, dar a fost o discuţie bună. La fel şi cu preşedintele Juncker. Arătăm că suntem deschişi discuţiilor”, a menţionat premierul polonez.

Citeşte şi Franţa şi Germania, cu ochii pe sistemul de Justiţie

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, informează Agerpres.

Aplicarea noilor prevederi privind Curtea Supremă implică pensionarea a 27 din cei 72 de judecători ai acesteia, inclusiv a preşedintei sale, Malgorzata Gersdorf. Însă ea refuză să părăsească postul, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020, fapt care a declanşat o bătălie judiciară între susţinătorii reformei şi cei care consideră această reformă ca fiind neconstituţională.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație