România trebuie să-și respecte promisiunea de a extinde utilizarea energiei din surse regenerabile.
Documentul Comisiei Europene arată că o mare parte din minele aflate acum în operare vor fi „puse în siguranță”, adică se vor închide până în 2032. Această situație se întâmplă în contextul în care România și-a asumat o țintă de energie regenerabilă de 34% din consumul de energie, până în 2030.
Conform aceluiași document, o nouă strategie privind hidrogenul va fi lansată și implementată, iar barierele de reglementare vor fi eliminate.
Potrivit cerințelor Comisiei Europene, Complexul Energetic Oltenia (CEO) va rămâne cu doar două grupuri energetice, în total 660 MW, la centrala Rovinari.
„Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani”, se arată într-un act normativ, conform economica.ro.
România face parte din Acordul Climatic de la Paris ce are drept scop reducere internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 în comparație cu nivelul din 1990.
Respectând cerințele acordului, UE și-a prezentat strategia pe termen lung de reducere a emisiilor și planurile sale actualizate privind clima înainte de sfârșitul anului 2020, angajându-se să reducă emisiile UE cu cel puțin 55 % până în 2030.