Comisia Europeană a lansat luna trecută o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp.
UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă francofon de la Bruxelles, în acest proces.
Laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze contractate în primul trimestru.
În al doilea trimestru, AstraZeneca intenţionează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniune.
Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi al Celor 27, a fost denunţată drept „lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.
Citeşte şi Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca
De remarcat că Ministerul Sănătăţii din Vietnam a raportat vineri primul deces al unui pacient care a fost vaccinat anti-COVID19 cu serul de la AstraZeneca.
O femeie în vârstă de 35 de ani, angajată în domeniul sanitar, din provincia An Giang, sudul Vietnamului, a murit vineri la o zi după ce a primit prima doză de vaccin, a afirmat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, adăugând că femeia a murit din cauza unei reacţii alergice severe cunoscută sub numele de anafilaxie.
„Acesta este un caz foarte rar în procesul de vaccinare împotriva COVID-19„, a declarat ministerul într-un comunicat preluat de Reuters.
De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că analizează raportările cu privire la o boală neurodegenerativă rară declanşată la persoane care au primit vaccinul antiCOVID-19 produs de AstraZeneca, dar şi raportări ale unor inflamaţii cardiace apărute după vaccinarea cu produsele Moderna şi Pfizer. EMA a solicitat mai multe detalii cu privire la aceste cazuri din partea producătorilor de vaccinuri.