Comisia Europeană prelungeşte relaxarea ajutoarelor de stat. În pofida faptului că acest dispozitiv cu privire la ajutoare de stat – denumit ”State Aid Temporary Framework” (SATF) – urma să expire în vară, unele state membre au cerut să fie prelungit.
”Cum epidemia noului coronavirus durează mai mult timp decât speram toţi, trebuie să continuăm să ne asigurăm că statele membre (UE) pot furniza întreprinderilor susţinerea necesară pentru a traversa”, justifică într-un comuncat comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager.
În afară de o prelungire a dispozitivului, ea anunţă şi mai multă flexibilitate în aceste măsuri, inclusiv posibilitatea transformării la termen a anumitor împrumuturi garantate de către stat în ”subvenţii directe”.
În martie 2020, în timpul primului val al pandemiei, Comisia Europeană a anunţat măsuri de facilitare a susţinerii publice a cercetării şi producţiei în lupta împotriva consecinţelor economice ale crizei cauzate de noul coronavirus.
Acest dispozitiv a fost extins, apoi, pentru a permite ajutoare de stat – sub formă de împrumuturi sau recapitalizarea grupurilor aflate în dificultate.
În vremuri obişnuite, aceste ajutoare sunt acordate ”cu pipeta”, cu scopul de a garanta o concurenţă loială şi a nu subvenţiona ”oi negre”.
Acest dispozitiv de excepţie, care vizează să apere domeniul economic european în timpul crizei, a fost prelungit deja în mai multe rânduri.
În Franţa, de exemplu, întreprinderile care au subscris un împrumut garantat de căre stat (PGE), îl pot amortiza pe o perioadă de cinci ani, iar nicio rambursare nu este cerută timp de doi ani.
Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire s-a declarat miercuri pregătit să ia în calcul ”o eşalonare mai extinsă” în anumite sectoare de activitate, citând aeronautica, afectată dur de pandemie. El sublinia că este necesară unda verde a Bruxellesului în vederea oricărui dispozitiv care constă într-un ajutor de stat, scrie News.ro.