UE, care dorește să relanseze Europa Apărării, a devenit conștientă în ultimii ani de obstacolele care împiedică desfășurarea rapidă a trupelor în caz de criză la frontierele sale sau chiar pe teritoriul său. Acest scenariu este considerat mai probabil după criza ucraineană începută în 2014, Rusia fiind acuzată de sprijinirea rebelilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei.
De asemenea, NATO a decis să abordeze această problemă și a hotărât în această săptămână să creeze un centru de comandă pentru probleme logistice.
Uniunea Europeană intenționează să coopereze strâns cu Alianța Nord-Atlantică la acest proiect major, deoarece implică o serie de administrații (vamă, transporturi etc.), de companii private, în special feroviare și maritime, și Statele Majore, informează Agerpres.
După această etapă de consultări și de reflecție, Comisia Europeană dorește să prezinte un plan de acțiune celor 28 de state membre UE în luna martie, însoțit de un „calendar ambițios”.
Citeşte şi Preşedintele Poloniei îi cere UE să ofere perspective de aderare a ţărilor din Parteneriatul Estic
„Deplasarea rapidă a personalului și echipamentelor militare” în Europa „este împiedicată de bariere fizice, legale și de reglementare”, a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi.
Executivul european a menționat exemplul „infrastructurii care nu poate susține greutatea unui vehicul militar” sau „procedurile vamale greoaie”. „După cum au arătat recentele exerciții militare, astfel de bariere pot duce la întârzieri, întreruperi, costuri mai mari și o mai mare vulnerabilitate” a UE, potrivit Comisiei, potrivit Agerpres.
„De la sfârșitul războiului rece, deplasările militare în Europa, de exemplu pentru exerciții de amploare, au devenit mai frecvente. Însă, în actualul mediu de securitate, forțele europene de apărare depind de capacitatea lor de a se deplasa rapid, atât în contextul UE, cât și al NATO”, a subliniat Comisia Europeană.