Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană (CE) propune noi reguli prin care urmărește să-i sprijine pe fermieri. Printre priorități se numără și combaterea practicilor comerciale neloiale.
Irina Dumitrescu
11 dec. 2024, 21:48
Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană a propus, în această săptămnă, mai multe modificări ce vizează consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii dintre ”actorii” lanţului de aprovizionare agroalimentar, notează adevarul.

Modificările vizează Regulamentul privind instituirea comună a pieţelor produselor agricole (OCP) şi Regulamentul privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.

Noile propuneri au ca scop consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii între actorii din lanţul de aprovizionare agroalimentar, pe fondul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol.

”Fermierii merită să trăiască corect din munca lor. Aceste modificări specifice vor aduce beneficii fermierilor prin consolidarea contractelor, stimularea şi simplificarea cooperării dintre fermieri, promovarea iniţiativelor voluntare de cooperare în favoarea durabilităţii şi garantarea faptului că fermierii beneficiază cu adevărat de iniţiativele de comercializare a unor lanţuri de aprovizionare echitabile şi scurte către consumatori. În plus, îmbunătăţirea schimburilor dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii va fi esenţială pentru a aborda în mod eficace practicile comerciale neloiale şi pentru a asigura un tratament echitabil pentru fermieri şi actorii agroalimentari mai mici din întreaga UE”, spune comisarul european pentru agricultură şi sectorul alimentar, Christophe Hansen, citat într-un comunicat remis de CE.

Iată, mai jos, principalele modificări prin care CE își propune să-i sprijine pe fermieri.

1.Obligativitatea contractelor dintre fermieri și cumpărători

Modificările anunţate marţi au drept obiectiv consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri şi cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligaţie generală şi îmbunătăţirea modului în care contractele pe termen lung ţin seama de evoluţiile pieţei şi de fluctuaţiile costurilor şi ale condiţiilor economice.

A fost introdusă totodată obligativitatea instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri şi cumpărătorii acestora. CE vrea și să stimuleze organizaţiile de producători şi asociaţiile acestora, prin îmbunătăţirea puterii lor de negociere, permiţând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar.

Totodată, Uniunea Europeană va putea să ajute financiar organizaţiile de producători care iau iniţiative pentru gestionarea crizelor.

Citește și Super-oferte de sărbători la Lidl! Decorațiuni de Crăciun pentru casă și pentru brad la prețuri mici

2.Combaterea practicilor comerciale neloiale

CE propune și noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier contra practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar interzise de aşa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. ”În medie, aproximativ 20 la sută din produsele agricole şi alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, a investigaţiilor şi a colectării sancţiunilor”, se arată în comunicatul CE.

Noile reguli, salutare pentru fermieri, trebuie adoptate de Parlamentul European

Potrivit Comisiei, propunerea la acest capitol va consolida asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relaţiile dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnaţional.

Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată. CE precizează că autorităţile naţionale de aplicare a legii, prin instituirea unui mecanism de asistenţă reciprocă, vor avea posibilitatea de a face schimb de informaţii şi de a solicita unei alte autorităţi de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în numele lor. Astfel, se permite autorităţilor de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acţiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigaţii consolidează protecţia la nivelul UE a fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar.

Pentru a intra în vigoare, propunerile prin care CE vrea să-i sprijine pe fermieri trebuie discutate și adoptate în Parlamentul European.

Citește și După Belgia, şi Olanda dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen pe cale terestră

DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție
Fanatik.ro
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate financiară și noroc pe toate planurile
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii de la bloc sau la casă. Ce trebuie să facă toți cei care au calorifere
Playtech.ro
Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară
DailyBusiness
Rețeta de salată boeuf a lui Florin Dumitrescu. Secretul care schimbă gustul și consistența preparatului
Adevarul
Femeia care a făcut sex cu 101 bărbați într-o zi izbucnește în plâns: „Nu este pentru fetele fragile”. Acum vrea să aibă 1.000 de bărbați în 24 de ore
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în această seară! Probleme majore pe platformele Meta
Cancan.ro
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
StirileBZI
Se schimbă bancnotele! Trecerea la Euro, prevăzută din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Parlamentul austriac ridică imunitatea lui Herbert Kickl și a altor trei membri FPO
MediaFlux
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rusia poate lovi Carpații cu Oreșnik. Un pilot de testare a numit posibilele ținte ale lui Putin