Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană (CE) propune noi reguli prin care urmărește să-i sprijine pe fermieri. Printre priorități se numără și combaterea practicilor comerciale neloiale.
Irina Dumitrescu
11 dec. 2024, 21:48
Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană a propus, în această săptămnă, mai multe modificări ce vizează consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii dintre ”actorii” lanţului de aprovizionare agroalimentar, notează adevarul.

Modificările vizează Regulamentul privind instituirea comună a pieţelor produselor agricole (OCP) şi Regulamentul privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.

Noile propuneri au ca scop consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii între actorii din lanţul de aprovizionare agroalimentar, pe fondul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol.

”Fermierii merită să trăiască corect din munca lor. Aceste modificări specifice vor aduce beneficii fermierilor prin consolidarea contractelor, stimularea şi simplificarea cooperării dintre fermieri, promovarea iniţiativelor voluntare de cooperare în favoarea durabilităţii şi garantarea faptului că fermierii beneficiază cu adevărat de iniţiativele de comercializare a unor lanţuri de aprovizionare echitabile şi scurte către consumatori. În plus, îmbunătăţirea schimburilor dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii va fi esenţială pentru a aborda în mod eficace practicile comerciale neloiale şi pentru a asigura un tratament echitabil pentru fermieri şi actorii agroalimentari mai mici din întreaga UE”, spune comisarul european pentru agricultură şi sectorul alimentar, Christophe Hansen, citat într-un comunicat remis de CE.

Iată, mai jos, principalele modificări prin care CE își propune să-i sprijine pe fermieri.

1.Obligativitatea contractelor dintre fermieri și cumpărători

Modificările anunţate marţi au drept obiectiv consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri şi cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligaţie generală şi îmbunătăţirea modului în care contractele pe termen lung ţin seama de evoluţiile pieţei şi de fluctuaţiile costurilor şi ale condiţiilor economice.

A fost introdusă totodată obligativitatea instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri şi cumpărătorii acestora. CE vrea și să stimuleze organizaţiile de producători şi asociaţiile acestora, prin îmbunătăţirea puterii lor de negociere, permiţând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar.

Totodată, Uniunea Europeană va putea să ajute financiar organizaţiile de producători care iau iniţiative pentru gestionarea crizelor.

Citește și Super-oferte de sărbători la Lidl! Decorațiuni de Crăciun pentru casă și pentru brad la prețuri mici

2.Combaterea practicilor comerciale neloiale

CE propune și noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier contra practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar interzise de aşa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. ”În medie, aproximativ 20 la sută din produsele agricole şi alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, a investigaţiilor şi a colectării sancţiunilor”, se arată în comunicatul CE.

Noile reguli, salutare pentru fermieri, trebuie adoptate de Parlamentul European

Potrivit Comisiei, propunerea la acest capitol va consolida asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relaţiile dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnaţional.

Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată. CE precizează că autorităţile naţionale de aplicare a legii, prin instituirea unui mecanism de asistenţă reciprocă, vor avea posibilitatea de a face schimb de informaţii şi de a solicita unei alte autorităţi de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în numele lor. Astfel, se permite autorităţilor de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acţiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigaţii consolidează protecţia la nivelul UE a fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar.

Pentru a intra în vigoare, propunerile prin care CE vrea să-i sprijine pe fermieri trebuie discutate și adoptate în Parlamentul European.

Citește și După Belgia, şi Olanda dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen pe cale terestră

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Zona protejată de lângă București în care se găsesc multe atracții turistice unice. E perfectă pentru cei care vor o zi de relaxare
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Farsa transformată în realitate: o căsătorie anulată în Australia după ce mireasa a fost păcălită
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”