Comisia Europeană respinge proiectul de buget al Italiei pe 2019 – o premieră în UE. Matteo Salvini, reacţie dură de la Bucureşti

Comisa Euripeană (CE) şi-a înăsprit marţi conflictul cu coaliţia populistă şi de extremă dreapta aflată la putere în Italia, căreia i-a respins proiectul bugetului pe 2019 - o premieră în istoria UE, au declarat surse europene pentru AFP.
Filip Stan
23 oct. 2018, 15:21
Comisia Europeană respinge proiectul de buget al Italiei pe 2019 - o premieră în UE. Matteo Salvini, reacţie dură de la Bucureşti

UPDATE: Decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 ‘nu schimbă nimic’, a asigurat marţi vicepremierul italian Matteo Salvini, într-o declaraţie dată la Bucureşti în faţa jurnaliştilor italieni, transmite AFP.

‘Aceasta nu schimbă nimic, să o ştiu bine aceşti domni speculatori, nu ne întoarcem înapoi’, a promis vicepremierul italian, lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga.

‘Ei nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească şi mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos’, a adăugat Salvini despre decizia Bruxelles-ului privind bugetul propus de guvernul său.

La rândul său, Luigi Di Maio, şi el vicepremier în guvernul de la Roma şi de asemenea lider al partidului antisistem Mişcarea 5 Stele, a cerut Comisiei Europene să manifeste ‘respect’ faţă de italieni şi faţă de guvernul lor. ‘Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma şi nu la Bruxelles’, a menţionat Di Maio într-un mesaj pe Facebook, conform agenţiilor Reuters şi EFE, el promiţând că guvernul din care face parte nu se va ‘preda’ în faţa Bruxelles-ului, pentru că acest guvern nu doreşte noi politici de austeritate.

Această hotărâre a fost luată la începutul după-amiezii de către colegiul comisarilor UE, reuniţi în incinta Parlamentului European (PE).

Potrivit regulilor europene, Italia dispune acum de trei săptămâni să prezinte un buget revizuit.

În caz contrar, ea riscă să fie deschisă o ”procedură de deficit excesiv” împotriva sa, susceptibilă să conducă la sancţiuni financiare care să echivaleze, în teorie, cu 0,2% din PIB-ul italian – adică 3,4 miliarde de euro, pe baza datelor din 2017.

Marja de manevră a CE este îngustă – între căutarea unei fermităţi, cu scopul de a-şi asigura credibilitatea, şi voinţa de a dedramatiza, pentru a evita un şoc frontal cu Roma, care ar ”înnebuni” pieţele.

”Încă de mâine, vom continua să explicăm această lege a finanţelor”, a declarat înaintea acestui anunţ al CE vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem), partenerul de coaliţie al Ligii (extrema dreaptă).

”Săptămânile următoare vor fi săptămâni de mare dialog cu Europa, pieţele”, a promis el.

”Noi ascultăm pe toată lumea, însă nu ne întoarcem în urmă”, a avertizat, la rândul său, ministrul italian de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii, aflat într-o vizită în România.

”NU ESTE URMĂTOAREA GRECIE”

Bruxellesul a arătat deja cu degetul, într-o scrisoare trimisă Romei săptămâna trecută, derapajul bugetar ”fără precedent” al Italiei după noile reglementări care au intrat în vigoare în 2013 şi riscul ”nonconformităţii grav” al bugetului său cu reglementările europene.

Însă, în pofida criticilor, Guvernul italian şi-a menţinut, luni, previziunile.

În contextul în care fostul Guvern de centru-stânga a promis un deficit public de 0,8% din PIB în 2019, Roma preconizează de-acum să atingă 2,4% anul viitor, iar apoi 2,1% în 2020 şi 1,8% în 2021.

În ceea ce priveşte datoria publică, în prezent de 131% din PIB – reprezentând proporţia cea mai mare în zona euro, după Grecia -, Roma a promis să o scadă la 126,5% în 2021..

Ca garanţie a bunăvoinţei sale, Guvernul italian a anunţat că va respecta literalmente aceste obiective, fără să adâncească şi mai mult deficitul deficitul sau datoria.

Executivul italian şi-a reafirmat luni ataşamentul faţă de UE şi zona euro, dând asigurări că ”nu e nicio şansă” ca Italia să iasă din ele.

Schimburile de replici între Roma şi Comisie sunt observate îndeaproape de către alte ţări din zona euro, supuse aceloraşi reguli bugetare ca Italia.

”Nimeni nu poate încălca aceste reguli, care sunt aceleaşi pentru toţi”, a amintit, înainte de decizia Bruxellesului, ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire.

”Este totodată în interesul italienilor să aibă reguli solide, o monedă stabilă, o zonă euro care se consolidează”, a adăugat el în cursul unei vizite la Strasbourg.

Klaus Regling, directorul Mecanismului European de Stabilitate (MES), o organizaţie UE însărcinată să vină în ajutorul ţărilor din zona euro aflate în dificultate, a dat asigurări marţi că Italia ”nu este următoatrea Grecie”.

”Să nu ne panicăm (…). Riscul de contagiune a altor ţări este foarte limitat”, a adăugat el.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Zelenski cere garanții de securitate din partea SUA pentru pacea în Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin