Conform unui comunicat al Ministerului Educației Naționale, „statistica realizată de Comisia Europeană confirmă angajamentul Guvernului de a susține educația, de a crește treptat finanțarea acestui domeniu vital pentru dezvoltarea României și de a întări rolul școlii la nivelul societății”.
Documentul publicat de Comisia Europeană menționează că România a investit în infrastructura școlară, a introdus bursele pentru elevii din învățământul vocațional și tehnic, a alocat mai mulți bani pentru programele sociale și, de asemenea, a crescut cheltuielile pentru participarea profesorilor la examenele de evaluare națională.
În majoritatea țărilor analizate, bugetul educației a crescut în 2013, comparativ cu 2012, în medie, cu mai mult de 1%. Există și excepții, astfel că în țări precum Irlanda, Marea Britanie (Anglia), Croația, Cipru și Malta, acesta a scăzut cu mai mult de 1%. Comparativ cu 2012, în anul 2013, creșterea bugetară a educației în Franța a fost de doar 1,7%, în Polonia de 2%, în Austria de 1,2%, în timp ce în Cehia s-a înregistrat o creștere minimă de 0,4%.