Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate; dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile respective pot fi înaintate Curții de Justiție a UE.
Directiva privind conturile de plăți conferă tuturor rezidenților legali din UE dreptul de a deține un cont de plăți de bază la un tarif rezonabil, indiferent de locul de reședință. De asemenea, ea îmbunătățește transparența comisioanelor aferente conturilor de plăți și facilitează comparația și schimbarea conturilor de plăți.
La începutul lunii mai, Guvernul României a adoptat un proiect de act normativ care va duce la creșterea nivelului de informare și protecție a consumatorilor la alegerea unui cont de plată, la schimbarea acestuia, precum și la deschiderea unuia cu servicii de bază.
„Actul normativ transpune în legislația națională prevederile Directivei 2.014/92/UE, conținând aspecte referitoare la transparența și compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăți deținute de aceștia, la schimbarea conturilor de plăți, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăți, precum și la deschiderea și utilizarea conturilor de plăți cu servicii de bază”, se arată într-un comunicat al executivului de la București.