Comisia Europeană a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor românilor morți în urma tragediei de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
„Vreau să exprim condoleanţele mele în numele Comisiei Europene, familiilor şi prietenilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța, România. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiaţii lor”, au transmis reprezentanţii Comisiei Europene.
Incendiul, izbucnit în plină pandemie la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a intrat în atenția presei internaționale. Publibcații importante din toată lumea au relatat dezastrul și au amintit și de celelalte tragedii similiare care au avut loc în România în ultimul an.
Mass- media internațională a criticat dur situația din România și a menționat corupţia din sistem, ineficienţa, clădirile îmbătrânite şi politizarea managementului spitalelor.
Reuters a sesizat că în România, s-a construit un singur spital în ultimii 30 de an și că țara noastre cheltuie cei mai puţini bani pentru sănătate, comparativ cu restul ţărilor din Uniunea Europeană.
Euronews a dedicat un material complex incendiului din Constanța și a criticat în termeni extrem de vehemenți autoritățile din România, folosind termeni precum „neglijenţă, ignoranţă şi corupţie”.
Contactat de Euronews pentru a obține o perspectivă din interior a intregii situații, Bogdan Tănase, medic chirurg şi preşedintele Alianţei Medicilor, a vorbit tranșant despre ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar din țară.
„A fost o tragedie previzibilă din cauza infrastructurii vechi. Lucrăm în spitale construite în anii ’70 și ’80, într-o majoritate covârșitoare. Camerele sunt mici, circuitele inadecvate, instalațiile de salubrizare și electrice sunt foarte vechi. Singurul lucru imprevizibil a fost locul în care s-a întâmplat: într-un spital foarte bine finanțat,” a spus medicul, potrivit Antena3.