„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.
Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).
Citeşte şi: Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curţii Constituţională pentru conflict între puteri
Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.
În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”, se arată în declarația comună a Președintelui Juncker, și a prim-vicepreședintelui Timmermans privind lupta împotriva corupției în România.
Mii de persoane au ieşit în stradă în Capitală şi în marile oraşe, marţi seară, să protesteze după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă. În Piaţa Victoriei s-au strâns 15.000 de oameni. Câţiva au forţat gardul de la Guvern, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.