Țările europene nu au repartizat până în prezent decât 885 de refugiați din hotspot-urile instalate în cele două țări, în timp ce planul de relocalizare, adoptat de către UE în urmă cu șase luni, se referea la 160.000 de persoane provenite din Siria, Irak și Eritreea.
”Rezultatele sunt încă prea slabe”, a spus comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, la încheierea unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE. ”Trebuie să ajungem la un ritm de 6.000 de persoane pe lună”, a afirmat comisarul, estimând că, dacă acest plan de repartizare ”nu funcționează, atunci sistemul se prăbușește”, cu referire la toate măsurile luate de către UE pentru a răspunde afluxului de migranți.
Eșecul de până acum al planului de relocalizare este în mare parte legat de reaua voință a unor state membre, care întârzie să propună locuri de cazare disponibile, în pofida repartizării obligatorii, notează AFP. Ungaria și Slovacia au pus chiar în cauză planul în fața justiției europene, scrie Agerpres.
Un alt motiv avansat pentru a explica eșecul planului este reticența solicitanților de azil care sosesc în Italia sau în Grecia de a se înscrie într-un program care le impune o destinație, unii preferând să încerce să ajungă prin mijloace proprii în țara care vor.
Potrivit ultimelor cifre furnizate de către autorități, în Grecia ar exista în prezent circa 40.000 de refugiați, care nu mai pot să-și continue drumul către nordul continentului pe ruta balcanică.
Persoanele deja sosite în Grecia nu sunt vizate de noul plan aflat în negociere cu Ankara, care prevede trimiterea către Turcia a tuturor migranților care sosesc în insulele grecești de pe țărmurile Turciei.
Comisarul Avramopoulos a făcut apel joi la statele membre ale UE să acorde ajutor Atenei. ”Grecia nu poate face față singură unei situații atât de dificile: este o problemă europeană care trebuie să aibă o soluție europeană”, a mai spus comisarul.
Citeşte şi Turcia a anunţat că nu va primi înapoi pe migranţii care au ajuns pe insulele Greciei