Comisia Europeană va prezenta miercuri propunerile finale privind includerea gazelor şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi

Comisia Europeană va adopta miercuri proiectul său controversat privind acordarea etichetei "verzi" pentru investiţiile în anumite centrale nucleare şi pe gaze, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.
Filip Stan
02 feb. 2022, 09:28
Comisia Europeană va prezenta miercuri propunerile finale privind includerea gazelor şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi

La finele anului trecut, Comisia Europeană a propus includerea centralelor nucleare şi a celor pe gaze pe lista investiţiilor sustenabile, care vor putea beneficia de finanţare pentru proiecte verzi. Propunerea Executivului comunitar a făcut obiectul consultărilor cu statele membre până la data de 21 ianuarie.

„Mâine, colegiul comisarilor va analiza regulamentul Comisiei privind taxonomia iar acest dosar va face obiectul unei conferinţe de presă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, făcând referire la reuniunea săptămânală a colegiului comisarilor la care Comisia adoptă propuneri legislative.

Textul va stabili criteriile pe baza cărora investiţiile în centrale pe gaze sau în centrale nucleare vor putea fi considerate drept investiţii „sustenabile”, potrivit Agerpres. Modul în care va fi conceput viitorul sistem european de clasificare a investiţiilor verzi este urmărit cu atenţie de investitorii din întreaga lume şi este posibil să atragă finanţare privată în valoare de mai multe miliarde de euro, finanţare care ar putea ajuta la tranziţia ecologică.

Citeşte şi: Gata cu măștile. Ţările europene ridică restricţiile, în ciuda incidenţei record de COVID-19

Însă, acest verdict mult aşteptat creează diviziuni în rândul celor 27 de state membre, dar şi al unor investitori, în condiţiile în care există ţări care nu doresc includerea gazelor şi a energiei nucleare pe lista investiţiilor durabile. Marţi, Austria, Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia au dat publicităţii o scrisoare comună în care îşi exprimă opoziţia faţă de includerea centralelor electrice pe gaze pe lista investiţiilor verzi. „Lipsa dovezilor ştiinţifice pentru includerea gazelor în taxonomie ar trebui să determine Comisia Europeană să îşi revizuiască propunerea” susţin cele patru state semnatare.

Potrivit proiectului Comisiei, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045. Producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie. Ea este caracterizată ca nefiind total sustenabilă, dar are emisiile de carbon sub media industriei şi poate fi folosită.

După ce textul Comisiei va fi publicat va urma o perioadă de şase luni în care Parlamentul European va avea posibilitatea de a respinge proiectul executivului comunitar printr-un vot cu o majoritate simplă. La rândul său Consiliul European ar putea să se opună şi el proiectului Comisiei prin organizarea unei proceduri de vot, însă pentru asta va fi nevoie de o majoritate compusă din 20 de state membre, ceea ce pare puţin probabil.

Citeşte şi: UE caută soluţii de aprovizionare cu gaz, în cazul apariţiei unor probleme dinspre Rusia. Răspunsul Qatar-ului îi îngrijorează pe oficialii europeni

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Copacii pe care nu ai voie să îi plantezi lângă gardul comun. Vecinul te poate amenda
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte