Acestea au precizat că preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a convocat pentru ziua de joi o reuniune cu toţii comisarii europeni, care au fost rugaţi să fie prezenţi fizic la sediul de la Bruxelles al Executivului comunitar.
Prezentare acestui plan, al cărui obiectiv este mobilizarea a cel puţin 1.000 de miliarde de euro, a fost anunţată iniţial de Ursula von der Leyen pentru data de 6 mai. Însă preşedintele Executivului comunitar a fost constrâns să revină asupra datei iniţiale iar în prezent biroul său evocă în prezent ultima săptămână a lunii mai.
Sursele citate de AFP menţionează data de 27 sau 28 mai. Aceasta cu atât mai mult cu cât Parlamentul Europeană ameninţă să voteze împotriva proiectul de buget european multianual, căruia ar urma să îi fie ataşat planul de relansare.
„Comisia are nevoie de timp” a mărturisit joi reprezentantul unuia dintre marile grupuri politice din Parlamentul European, care este foarte critic când vine vorba de maniera în care Ursula von der Leyen a supervizat pregătirea acestui plan, acuzând-o că încearcă să ţină departe Parlamentul. „Aleşii europeni vin din toate regiunile Uniunii şi cunosc mai bine decât funcţionarii Comisiei care sunt necesităţile de pe teren„, a susţinut sursa citată de AFP.
„Vrem să fim implicaţi în conceperea sa şi, dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu vom vota bugetul multianual asupra căruia Parlamentul European trebuie să se pronunţe. Nu vom ceda cu privire la acest punct„, a avertizat europarlamentarul.
Cele cinci mari grupuri politice din Parlamentul European, popularii, socialiştii, liberalii de la Renew Europe, conservatorii şi reformiştii, au ajuns la o poziţie comună într-o rezoluţie care va fi votat vineri dimineaţa. În această rezoluţie, grupurile politice avertizează Comisia Europeană să nu recurgă la „magie financiară şi la multiplicatori îndoielnici pentru a anunţa cifra ambiţioase„.
„Fondul de relansare va fi elementul principal al unui set de măsuri care vor da un impuls investiţiilor, inclusiv printr-un apel la investiţiile private, până la o sumă de 2.000 de miliarde euro„, se precizează în proiectul de rezoluţie. Un prim pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde euro a fost deja elaborat.