Această reformă trebuie „să permită controale sistematice și obligatorii, la toate frontierele externe și asupra tuturor persoanelor care intră în Spațiul Schengen, inclusiv asupra beneficiarilor dreptului la libera circulație„, a adăugat Cazeneuve.
Potrivit acestuia, ‘controalele vor trebuie făcute prin consultarea obligatorie a bazelor de date naționale și europene, precum SIS (Sistemul de Informații Schengen) și bazele de date ale Interpol, ce conțin date cruciale despre semnalmentele jihadiștilor și mandatele de arestare internaționale‘.
Citeşte şi Uniunea Europeană a decis să înăsprească controalele la frontierele sale externe
Aceste modificări nu se vor dovedi eficiente decât ‘dacă va exista un mai bun schimb de informații între statele membre și o alimentare în timp real a bazelor de date europene‘, a subliniat ministrul de interne al Franței. El a precizat, într-o conferință de presă la Bruxelles, că Franța va menține controalele la frontiere, instituite în urmă cu o săptămână, ‘atât timp cât amenințarea teroristă o va impune’. ‘Este vorba despre protejarea și securitatea francezilor într-un context de amenințare foarte ridicat’, a insistat Bernard Cazeneuve.
Franța a instituit, cu titlu excepțional, controlul la frontiere în ziua de vineri, 13 noiembrie, cu doar câteva ore înaintea atentatelor de la Paris, în cadrul măsurilor de întărire a securității în perspectiva conferinței internaționale privind schimbările climatice, COP21, care va începe pe 30 noiembrie în capitala sa.
Citeşte şi ALERTĂ la frontiere. Verificări sporite la graniţele României de teama imigranţilor