Funcţia Europeană de Stabilizare a Investiţiilor este mult mai puţin ambiţioasă faţă de ideile propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron, care anul trecut a cerut înfiinţarea unui fond echivalent cu câteva procente din PIB-ul zonei euro.
Comisia Europeană va explica că planul care va fi prezentat joi va fi primul pas şi că diferenţele de opinie dintre guverne şi constrângerile bugetare din uE au împiedicat o propunere mai ambiţioasă în acest moment.
Planurile Comisiei, obţinute de Financial Times, îi vor permite să se împrumute de pe pieţele de capital pentru a finanţa statele cu probleme excepţionale, cum ar fi un dezastru natural sau o criză bancară localizată.
Ţările vor putea să se împrumute pentru a investi în infrastructură sau alte programe pentru a preveni un impact economic.
Dobânzile pentru aceste împumuturi contractate de guverne vor fi acoperite de o parte din profiturile pe care băncile naţionale din zona euro le obţin din emiterea de bancnote, o solicitare care s-ar putea să provoace tensiuni în relaţiile cu instituţii independente cum este banca centrală a Germaniei, Bundesbank.
Împumuturile totale ar fi limitate la 30 de miliarde de euro şi nicio ţară nu ar avea dreptul sa primească mai mult de 30% din capacitatea de finanţare disponibilă.
Programul va fi disponibil statelor din zona euro şi celor aspirante, membre ale mecanismului european al ratelor de schimb.