„Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental al pieţei unice a Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, subliniind că este important ca aceia care doresc să lucreze în ţările din Uniunea Europeană trebuie să fie sprijiniţi, întrucât „mobilitatea forţei de muncă e profitabilă pentru economiile statelor membre”.
Astfel, în timp ce mai multe ţări doresc amendarea legislaţiei privind dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă în cadrul UE, Bruxelles-ul vrea să se asigure că legile existente sunt bine aplicate.
După ce miniştrii de Interne din Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care arată că este nevoie de introducerea interdicţiei de acces pentru cei care au comis fraude şi că imigraţia „reprezintă un cost suplimentar semnificativ pentru societăţile gazdă”, Laszlo Andor a apreciat că mesajul celor patru se explică în primul rând din motive politice interne, dar că nu conţine dovezi sau analize concrete ale situaţiei.
Totodată, Comisia Europeană este îngrijorată de practicile de dumping social între statele membre şi de discriminarea de care suferă lucrătorii străini, care nu beneficiază de aceleaşi condiţii de recrutare şi de muncă, sunt, deseori, remuneraţi mai puţin şi nu se bucură de recunoaşterea diplomelor şi calificărilor.
În prezent, 3% din forţa de muncă din UE, adică 9,5 milioane de oameni trăiesc şi lucrează într-un alt stat membru. Ar trebui să se adauge încă 1,2 milioane de persoane care trăiesc într-o ţară din UE, dar lucrează în alta.