Comisia Iordache: Judecătorii şi procurorii, eliberaţi din funcţie dacă nu îndeplinesc condiţia bunei reputaţii

Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie şi în cazul neîndeplinirii condiţiei privind buna reputaţie, a decis, miercuri, Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, adoptând un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018.
Romania TV
07 nov. 2018, 15:22
Comisia Iordache: Judecătorii şi procurorii, eliberaţi din funcţie dacă nu îndeplinesc condiţia bunei reputaţii

Judecătorii şi procurorii sunt eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie, prevede textul adoptat, la propunerea PSD, la OUG 92/2018 de modificare a legilor Justiţiei.

Membrii comisiei au acceptat un amendament al USR, care prevede că vor fi promovaţi la Parchetul de pe lângă ICCJ procurorii care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, textul iniţial nestabilind un termen.

„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede textul adoptat.

Potrivit unui alt text adoptat la propunerea PSD, „judecătorii sau procurorii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 33 indice 1 şi de art. 105 din Legea 303/2004 şi care demisionează în vederea exercitării unei funcţii în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice naţionale, organism internaţional, instituţie a UE sau instituţie internaţională au dreptul să li se rezerve, pentru o perioadă de maxim 6 ani, postul din care demisionează. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul de rezervă al Ministerului Justiţiei”.

Comisia nu a modificat prevederea referitoare la pensionarea judecătorilor şi procurorilor. Potrivit OUG 92, pensionarea la 20 de ani vechime în magistratură a fost abrogată.

Secretarul de stat Marian Moţ de la Ministerul Justiţiei a precizat că s-a dispus prorogarea intrării în vigoare a acestei dispoziţii până când CSM va face o evaluare a numărului magistraţilor care ar beneficia de această prevedere.

„Ştim că aceasta este una dintre criticile Comisiei de la Veneţia. Eu aş opina pentru faptul că CSM, dintr-o discuţie care a avut loc la MJ, am înţeles că CSM va face din nou o evaluare cu date certe a judecătorilor şi procurorilor care ar avea vocaţie de a se pensiona în condiţiile Legii 303. În consecinţă, prorogarea intrării în vigoare ar avea rolul (…) de a se evita situaţia unei lipse în sistem. S-a optat pentru prorogarea prevederii pentru acest an pentru a funcţiona în condiţii optime”, a explicat Marian Moţ.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a arătat că se aşteaptă din partea CSM o evaluare, până când proiectul ajunge în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Membrii comisiei au mai decis abrogarea articolului potrivit căruia constituia vechime perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie.

Discuţiile asupra OUG vor continua luni, de la ora 11,00, Iordache precizând că raportul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor miercurea viitoare. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

DailyBusiness
MII de pensionari riscă să aștepte LUNI întregi după pensii!
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
Capital.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce a făcut fostul președinte al României: Nu am fost neapărat fericit...
Playtech.ro
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Superbă, de NERECUNOSCUT FOTO
DailyBusiness
ALERTĂ în Galați! Evacuarea de urgență a locuitorilor de pe lângă albia râurilor, anunță Prefectura
Adevarul
Israelul a bombardat Yemenul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Gestul inedit făcut de un star de Hollywood la Londra. Oamenii au rămas surprinși
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Lista localităților în care școlile sunt închise luni! Ministrul Educației a făcut un anunț referitor la suspendarea orelor
Cancan.ro
Ce mesaj au primit bucureștenii care au încercat să comande mâncare on-line în timpul ciclonului Ashley
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viitorul președinte al României. Ion Iliescu, mesaj pentru români: Să nu creadă că cei care tac nu fac
StirileBZI
Când trece România la ora de iarnă, în 2024: Cum dăm ceasurile
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni cu preşedintele iranian la Teheran
MediaFlux
VIN AJUTOARELE FINANCIARE! Cine primește bani la IARNĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere