Moscovici face parte dintre cei 27 de membri ai Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker şi care îşi vor prelua mandatul la 1 noiembrie.
Componenţa şi programul noii Comisii trebuie să fie însă aprobate prin vot de Parlamentul European, după ce în prealabil fiecare comisar european desemnat este audiat în comisiile europarlamentare de specialitate. Aceste audieri au început pe 29 septembrie şi se vor încheia pe 7 octombrie.
Pentru aprobarea imediată a nominalizării lui Moscovici s-au exprimat joi doar eurodeputaţii socialişti din ECON, a precizat Thomas Bickl, purtător de cuvânt al grupului Partidului Popular European (PPE, cel mai puternic grup politic din legislativul european).
Celelalte grupuri europarlamentare (în afara grupului socialist, n.r.) au cerut ca Moscovici să fie audiat din nou. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Pierre Moscovici va deveni al doilea comisar european desemnat care se va prezenta din nou în faţa eurodeputaţilor, după ce britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar european pentru servicii financiare, va face acest lucru pe 6 octombrie.
Citeşte şi Primul comisar respins în Parlamentul European
În cursul audierii de miercuri, care a durat trei ore, Hill a dat asigurări că nu va fi ‘reprezentantul City-ului londonez’ în viitoarea Comisie Europeană. Însă el a rămas vag în legătură cu mai multe subiecte, mărturisind că nu a avut timp pentru a studia în profunzime dosare foarte tehnice, printre care viitoarea ‘piaţă europeană a capitalurilor’.
Hill şi Moscovici provin din familii politice diferite – în timp ce britanicul este membru al Partidului Conservator, francezul face parte din Partidul Socialist.