Legea insolvenţei persoanelor fizice a primit aviz favorabil de la Comisia juridică

Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, care prevede ca orice cetăţean de bună credinţă care este în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să-şi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioada de 5 ani.
Iulian Tudor
19 mai 2015, 12:19
Legea insolvenţei persoanelor fizice a primit aviz favorabil de la Comisia juridică

Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a declarat că este foarte bucuroasă că „s-a făcut istorie” legislativă prin adoptarea acestui proiect.

Citeşte şi: Legea pentru PROTEJAREA celor care NU-ŞI POT PLĂTI RATELE, la un pas de a fi adoptată

„Sunt tare bucuroasă că astăzi am făcut istorie în Comisia juridică şi sper să facem acelaşi lucru şi mâine în plen şi această lege să intre în vigoare”, a spus Birchall.

Ea a explicat că de această lege va beneficia orice debitor de bună credinţă care are „un necaz financiar”, nu din vina sa, acesta putând să-şi reeşaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de 5 ani. Acest debitor, în momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.

„Orice debitor de bună credinţă care are un necaz financiar independent de voinţa sa, din momentul în care îşi deschide procedura insolvenţei persoanei fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri, deci executarea silită este reglementată ca o excepţie, nu ca o regulă.

Un debitor de bună credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar şi este în necaz financiar fără vina sa, poate, în baza unui plan de rambusare care se poate întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii a încă unui an de zile, să-şi reeşaloneze aceste datorii astfel încât să nu fie executat silit.

În momentul deschiderii procedurii de insolvenţă nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi la o rată bancară. Orice penalitate, majorarea de întârziere se stopează automat”, a mai explicat Birchall.

Ea a mai spus că orice debitor care, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, ştie că nu mai poate să-şi achite aceste datorii, poate să-şi ceară intrarea în insolvenţă şi, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare.

„Avem două proceduri: atunci când debitorul nu are nicio şansă să se redreseze, poate solicita lichidarea sau îşi poate reeşalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care îl propune, sub supravegherea şi consultanţa unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolvenţă. Acest admnistrator poate fi dintre practicienii în insolvenţă, avocaţi, notari sau executori judecătoreşti”, a mai spus Birchall.

Ea a mai aratat că, la nivel naţional, va fi o comisie naţională de insolvenţă, iar la nivel teritorial va fi o comisie teritorială de insolvenţă care se întâlneşte cel puţin o dată pe lună.

Cheltuielile în procedura de rambursare sunt prevăzute în planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat.

Citeşte şi: CSM se opune legii privind insolvenţa persoanelor fizice, în forma actuală: Ar bloca sistemul judiciar

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, la rândul său, că PNL va vota acest proiect de lege, pentru că este o iniţiativă liberală. „PNL susţine această lege, dar criticăm conţinutul acestei legi, legea este mult prea stufoasă, iar procedura prea complicată, greoaie şi ea trebuie amendată”, a spus Cupşa.

Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
De ce nu e bine să bei apă de la robinetul din baie. Specialiștii au elucidat misterul
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
UE anunță că se schimbă regulile pentru români! Dacă ai carduri și conturi la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, trebuie să știi asta!
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Ego.ro
Detalii ULUITOARE despre mama lui David Popovici. A făcut un gest INCREDIBIL pentru a apăra cariera aleasă de fiul ei
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a obținut aurul olimpic la proba de 200 metri liber
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noul Președinte al Iranului, Massoud Pezeshkian, a Depus Jurământul în Parlament
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?