Mai exact, deputaţii din Comisia Juridică au decis că românii pot să dea casa înapoi băncii dacă nu-şi mai pot plăti creditele. În timpul dezbaterii, reprezentanţii băncilor s-au opus legii şi au susţinut că adoptarea ei va duce la creşterea costurilor creditării.
Citeşte şi: Anunţ important pentru români: Contractele de credit nu vor mai fi considerate titluri executorii
Proiectul a fost susținut de toți membrii comisiei, de la toate partidele parlamentare și urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților care este for legislativ decizional în acest caz.
Bancherii ameninta deja ca vor contesta o asemenea lege la Curtea Constitutionala.
Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere spune că „exista risc de faliment pentru banca. BNR nu sustine legea in varianta in care este acum.”
Primul care a luat cuvantul in fata parlamentarilor juristi a fost chiar initiatorul acestui proiect, care a spus ca unul din trei romani, in total aproximativ 800.000 de oameni care au credite la banci nu isi pot achita ratele lunare. S-a vorbit despre o „sclavie moderna”si alesii au condamnat in termeni extrem de duri conditiile abuzive pe care bancile le impun multora dintre clientii lor. „Atunci cand doresti sa-ti cumperi o casa, banca are libertatea sa-ti evalueze cu propriul evaluator acea casa si nu este cinstit ca doar clientul sa-si asume un risc, sunt de parere parlamentarii. Nu este cinstit ca dupa cativa ani, daca nu mai poti sa platesti acel credit, doar tu sa-ti asumi consecintele devalorizarii casei, nu si banca”, au spus parlamentarii.
Propunerea legislativă, scrisă de avocatul Gheorghe Piperea şi iniţiată de deputatul Daniel Zamfir, a fost aprobată iniţial în Senat cu 105 voturi pentru şi 2 abţineri.
Camera Deputaţilor este cea care va avea însă decizia finală.
În prezent, executarea silită a locuinţei nu duce la recuperarea întregii datori către bancă. De exemplu, cine are un apartament evaluat la 50.000 de euro în prezent, dar l-a cumpărat cu un credit de 100.000 de euro în anii de boom imobiliar, trebuie să îi plătească băncii şi diferenţa dintre suma împrumutată şi valoarea actuală a locuinţei dacă se ajunge la executare silită.
Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor, atunci banca execută apartamentul şi îl vinde. Clientul scapă definitiv de datorie şi stă o perioadă cu chirie până când iese din evidenţele biroului de credit pentru ratele neachitate.
Citeşte şi: Veste bună pentru români. Legea „Dai casa înapoi băncii şi scapi de datorii”, adoptată de Senat
Băncile au contestat de la bun început această lege şi cer ca prevederile ei să nu fie aplicate retroactiv.