Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, joi, să amâne luarea unei decizii în cazul lui Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă. În favoarea amânării s-au pronunţat deputaţii PSD şi PNL, în timp ce deputaţii PDL au votat împotriva amânării.
Deputaţii din Comisia Juridică au decis, joi, cu şapte voturi „pentru” şi şase voturi „împotrivă”, să amâne elaborarea raportului în legătură cu cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Stan, următoarea şedinţă urmând a avea loc lunea viitoare.
În favoarea amânării s-au pronunţat deputaţii PSD şi PNL, în timp ce deputaţii PDL au votat împotriva amânării.
Prin decizia de a amâna elaborarea raportului pentru lunea viitoare, Comisia Juridică depăşeşte termenul de 1 decembrie, care a fost stabilit de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor ca data maximă până la care trebuie elaborat raportul în cazul Ion Stan.
Preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda (PDL), a declarat,că prin „mişcarea procedurală” făcută de deputaţii social-democraţi şi liberali, care au votat amânarea discutării cazului Ion Stan, actualul Legislativ nu se va mai putea pronunţa prin vot asupra încuviinţării arestării acestuia.
„Votul pentru amânare a fost de şapte la şase. Toţi deputaţii PSD şi PNL au votat pentru amânare, toţi deputaţii PDL au votat împotriva amânării. E o mişcare procedurală prin care se pune Parlamentul în imposibilitatea de a lua o decizie. E o certitudine, în mod clar nu se va mai putea lua o decizie de către actualul Legislativ”, a spus Buda.
Buda a arătat că substratul amânării elaborării raportului are legătură cu amânarea trimiterii acestuia la Biroul permanent, apoi cu amânarea sesizării grupului PSD şi în final cu amânarea convocării plenului Camerei.
„Având în vedere că s-a amânat pentru săptămâna viitoare, grupul parlamentar nu se va mai putea întâlni şi pronunţa şi nici plenul. Le-am spus colegilor de la PSD şi PNL că se încalcă astfel decizia Biroului permanent privind termenul de 1 decembrie, dat de Birou. Am solicitat chiar să ne reîntâlnim la ora 19.00, pentru că Ministerul Justiţiei e peste drum. Au refuzat şi au propus să ne revedem luni, la ora 10.00”, a mai spus Buda.
În schimb, vicepreşedintele Comisiei Juridice Florin Iordache a declarat, că săptămâna viitoare, după ce va primi documente suplimentare de la Ministerul Justiţiei, Comisia se va pronunţa în cazul Stan, el arătând că singura problemă este dacă va exista cvorum în plen pentru voarea încuviinţării arestării
„Singura problemă care va fi la plenul de săptămâna viitoare e dacă avem cvorum de lucru de 153 de deputaţi. Noi oricum până luni vom avea un raport al Comisiei Juridice, grupul PSD va avea un punct de vedere, singura îndoială va fi dacă miercuri vom avea 153 de deputaţi pentru a putea desfăşura şedinţa”, a spus Iordache, întrebat dacă actualul Legislativ se va mai putea pronunţa în cazul Ion Stan.
Iordache a spus că USL nu a blocat şi nu va bloca funcţionarea Justiţiei, dar a precizat că USL nu are 153 de deputaţi, în condiţiile în care foarte mulţi deputaţi din Uniune nu mai candidează şi există şi alte deputaţi care au alte activităţi şi nu mai vin la Parlament.
În legătură cu votul dat de deputaţii PSD şi PNL din Comisia Juridică, legat de amânarea elaborării raportului în cazul Stan, Iordache a precizat că actualul Legislativ nu poate vota oricum.
„La argumentele prezentate de Stan şi de avocatul său, s-a demonstrat că în Comisia Juridică nu puteam să dăm oricum un astfel de vot important. Din referat lipseau o serie de documente importante, de la Ordonanţa pentru începerea urmării penale la alte documente. Am solicitat, regulamentar, minsitrului Justiţiei ca până luni dimineaţă să ne prezinte aceste documente, iar votul colegilor nu va fi să oprim sau să stabilim noi vinovaţii”, a spus Iordache.
El a spus că raportul va fi elaborat săptămâna viitoare, luni, astfel încât Biroul Permanent să poată solicita, marţi, punctul de vedere al grupului PSD şi convoca pentru miercuri plenul. „Chiar pe fugă nu putem stabili vinovăţii. Nu înţeleg de ce atâta grabă, nu trebuie să executăm un om, nu trebuie să luăm o decizie emoţională”, a spus Iordache.