Comisia juridică a constatat că la Registratura Camerei Deputaţilor au fost înregistrate cinci plicuri de corespondenţă şi, în urma cercetărilor, niciunul dintre acestea nu a fost transmis deputatului Cezar Preda, datorită unor disfuncţionalităţi ale circuitului documentelor în cadrul grupului parlamentar al PNL.
„Comisia juridică consideră că nu poate fi imputat d-lui Cezar Preda sub niciun motiv transmiterea acestei corespondenţe şi îl exonerează de orice răspundere cu privire la neprimirea corespondenţei „, se spune în memorandumul comisiei adresat Biroului permanent.
Totodată, Comisia juridică consideră că astfel de documentare publice trebuie să aibă un conţinut verificat şi care să ţină cont întotdeauna de prezumţia de nevinovăţie şi de imaginea şi integritatea oamenilor politici menţionaţi în asemenea situaţii.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat pe 26 aprilie o rezoluţie în care se solicită suspendarea activităţii în acest organism în cazul a cinci membri care fac obiectul unei investigaţii pentru ‘activitate coruptă’, informează agenţia EFE.
Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost ‘cumpăraţi’ de autorităţile din Azerbaidjan în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.
Principalul protagonist al scandalului este spaniolul Pedro Agramunt (membru al Partidului Popular), fost preşedinte al APCE, care anul trecut în octombrie a fost nevoit să demisioneze din acest post în urma unui alt scandal declanşat de o călătorie controversată pe care a efectuat-o în Siria, unde s-a întâlnit cu preşedintele Bashar al-Assad. Ceilalţi patru parlamentari vizaţi de rezoluţie sunt Jordi Xucla, tot un spaniol (deputat catalan membru al formaţiunii PDeCat), românul Cezar Preda (PPE), austriacul Stefan Schennach (socialist) şi politicianul conservator azer Samad Seydov.