Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Ciprian Nica a anunát că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea în acest for a cererii DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Ion Diniţă, iar plenul va fi cel care va lua o decizie finală în acest sens.
‘„Comisia juridică a fost sesizată de Biroul permanent cu scrisoarea adresată Parlamentului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă. Această hotărâre trebuie să se ia cu jumătate plus unu, cu votul majorităţii membrilor comisiei, prin urmare, din totalul de 26 trebuiau să fie 14 voturi pentru. S-a votat după cum urmează: 9 voturi pentru arestarea preventivă, 13 împotrivă şi un vot a fost anulat. Prin urmare, Comisia juridică va întocmi un raport către Biroul permanent în care va spune că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru arestarea preventivă a domnului Diniţă. Plenul este suveran să decidă dacă va încuviinţa arestarea preventivă sau nu”, a spus Nica după şedinţa Comisiei juridice.
La şedinţă a participat şi Ion Diniţă, care a venit însoţit de doi avocaţi. ‘Ca orice om care are calitatea de învinuit, domnul Diniţă a încercat să se apere vizavi de acuzaţiile DNA, respectiv de Serviciul Teritorial Braşov. Dânsul a fost asistat de doi avocaţi, şi-au susţinut cauza, au purtat discuţii pe tematica contractelor şi achiziţiilor publice şi a legalităţii în încheierea acestor contracte, a atribuirii lucrărilor şi a încheierii celorlalte acte adiţionale. De asemenea, s-a discutat şi pe încadrarea acestor fapte, trimiterea lor în sfera penalului‘, a precizat Nica.
ION DINIŢĂ, parlamentarul cu 40 DE TERENURI şi 13 CASE. Deputatul PC a fost audiat la DNA
Deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.
Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, pus sub acuzare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu.
Anchetatorii susţin că SC Gotic SA, deţinută de deputatul Diniţă, era una dintre firmele „de casă” ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.
Potrivit procurorilor, în schimbul contractului de achiziții publice nr. 8789/10.11.2006 și a contractului de lucrări nr. 69/20.09.2007, acordate de către Consiliul Județean Brașov, reprezentat de către Aristotel Căncescu, societății SC GOTIC SA reprezentată de către deputatul DINIȚĂ ION, societatea respectivă a virat în tranșe de bani, în perioada 15.11.2006 – 29.06.2007, ce au totalizat 384.750 lei, către SC CANARIS SRL, societate deținută de Căncescu Aristotel Adrian.
Aristotel Căncescu: Nu m-am îmbogăţit cu nici un leu din funcţia de preşedinte al CJ Braşov
În cazul ambelor contracte, susţine DNA, achitate prin ordine de plată semnate de inculpatul Căncescu Aristotel, Consiliul județean a fost prejudiciat fie prin majorarea nelegală, abuzivă, a prețului contractelor, prin încheierea unor acte adiționale, fie prin decontarea unor lucrări neefectuate sau care au fost decontate de două ori.
Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Județean Brașov prin achitarea în mod nelegal a unor sume aferente lucrărilor executate de SC GOTIC SA ca urmare a derulării contractelor nr. 8789/10.11.2006 și nr. 69/20.09.2007, este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro.
Potrivit DNA, pedeapsa prevăzută de lege în cazul lui Diniţă este închisoare mai mare de 5 ani, iar cercetarea în stare de libertate a inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol derivat din modalitatea și împrejurările săvârșirii infracțiunilor, întinderea în timp a activității infracționale, urmarea produsă (consecințe deosebit de grave) și calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracțională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane având funcții de demnitate publică, înțeleg să își exercite funcția.
„Încuviințarea cererii de arestare preventivă a fost formulată și în considerarea faptului că, lăsarea în libertate a inculpatului, ar influența negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influențării martorilor/suspecților, dovadă fiind calitatea acestuia, relația cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian”, a informat DNA.
În acelaşi dosar, şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la tentativă la abuz în serviciu.