Deputaţii jurişti: Alegerea lui Dorneanu judecător CCR a respectat Constituţia. Reluarea votului,nejustificată

Deputații juriști au adoptat marți un punct de vedere în care susțin că alegerea lui Valer Dorneanu judecător la CCR în 2010 a respectat prevederile constituționale și deciziile Curții și că reluarea procedurii de vot în acest caz a fost nejustificată, Mircea Minea primind pentru acest post 167 de voturi și nu 168, cum a fost anunțat la acea dată.
Ionela Marcu
30 iun. 2015, 09:05
Deputaţii jurişti: Alegerea lui Dorneanu judecător CCR a respectat Constituţia. Reluarea votului,nejustificată

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în absența deputaților PNL, care s-au retras de la lucrări, susținând că sesizarea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituțională a lui Mircea Minea, este neregulamentară. Liberalii au susținut că în contextul retragerii lor de la lucrări Comisia juridică nu mai are cvorum, scrie Agerpres.

„Suntem 12 deputați prezenți. Prin urmare continuăm lucrările. Colegii de la PNL nu vor să înțeleagă că vrem să restabilim un adevăr”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

Citeşte şi: Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, a cerut alegerea unui nou judecător CCR în locul lui Ştefan Minea

Nica a susținut că, potrivit legislației, hotărârile Camerei se adoptă cu jumătate plus unu din parlamentarii prezenți, arătând că în 2010 Valer Dorneanu a fost declarat câștigător.

„Printr-o soluție nejustificată președintele de atunci (…) invocând faptul că trebuie să trebuie jumătate plus unu din totalul deputaților a dispus invalidarea hotărârii și reluarea votului.

Verificând documentele — ca o paranteză buletinele de vot nu s-au mai găsit — a rezultat următoarea situație: au fost prezenți la vot 170 de deputați, 2 voturi au fost anulate, iar unul a fost împotrivă. Astfel, dl Minea a obținut 167 de voturi și nu 168″, a arătat deputatul PSD.

El a precizat că forul nu poate emite o hotărâre, ci un punct de vedere prin care se precizează că procedura de urmat în cazul alegerii judecătorilor CCR privește alegerea acestora cu majoritate simplă.

Nica a indicat că punctul de vedere al comisiei stipulează că procedura prin care Dorneanu a fost ales judecător CCR a respectat prevederile Constituției și deciziile CCR, iar reluarea votului a fost nejustificată și Minea a primit 167 de voturi și nu 168.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis luni ca sesizarea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituțională a lui Mircea Minea, deși, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, și anume pe Valer Dorneanu propus de PSD, să fie retrimisă la Comisia juridică pentru lămurirea unor neconcordanțe.

Citeşte şi: Ştefan Minea, autorul eratei care l-a salvat pe Băsescu de la suspendare, audiat la Parchet

„E o neconcordanță între ceea ce apare în stenograma Camerei Deputaților din 14 iunie și inclusiv punctul de vedere al Comisiei juridice de astăzi, care spune că domnul judecător Minea a fost ales cu 168 de voturi.

În realitate, în stenogramă au fost prezenți 182 de deputați, din 182, 12 au spus «prezent, nu votez» și nu și-au exprimat dreptul la vot, au rămas 170, iar din stenogramă rezultă că din 170 de voturi două au fost anulate și un vot a fost împotrivă. Înseamnă că sunt 167 pentru și unu împotrivă. În procesul verbal respectiv apar 168 voturi pentru, două anulate și unu împotrivă. Datorită existenței acestei neconcordanțe, după stenogramă ar rezulta că au fost numai 167 de voturi.

După procesul verbal al comisiei de numărare a voturilor apar 168 și atunci s-a hotărât de către Biroul permanent — e posibil să fie o eroare materială în stenogramă — retrimiterea punctului de vedere pe care la prezentat Comisia juridică din nou la Comisia juridică cu termen până mâine (marți — n.r.) la ora 12,00. Mâine la ora 13,00 va fi convocat din nou Biroul permanent al Camerei pentru a lua act de ceea ce va verifica și va propune Comisia juridică”, a explicat secretarul Camerei Niculae Mircovici, luni, la finalul Biroului permanent.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra unei greve în sectorul transporturilor aeriene din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei