Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în absența deputaților PNL, care s-au retras de la lucrări, susținând că sesizarea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituțională a lui Mircea Minea, este neregulamentară. Liberalii au susținut că în contextul retragerii lor de la lucrări Comisia juridică nu mai are cvorum, scrie Agerpres.
„Suntem 12 deputați prezenți. Prin urmare continuăm lucrările. Colegii de la PNL nu vor să înțeleagă că vrem să restabilim un adevăr”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.
Citeşte şi: Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, a cerut alegerea unui nou judecător CCR în locul lui Ştefan Minea
Nica a susținut că, potrivit legislației, hotărârile Camerei se adoptă cu jumătate plus unu din parlamentarii prezenți, arătând că în 2010 Valer Dorneanu a fost declarat câștigător.
„Printr-o soluție nejustificată președintele de atunci (…) invocând faptul că trebuie să trebuie jumătate plus unu din totalul deputaților a dispus invalidarea hotărârii și reluarea votului.
Verificând documentele — ca o paranteză buletinele de vot nu s-au mai găsit — a rezultat următoarea situație: au fost prezenți la vot 170 de deputați, 2 voturi au fost anulate, iar unul a fost împotrivă. Astfel, dl Minea a obținut 167 de voturi și nu 168″, a arătat deputatul PSD.
El a precizat că forul nu poate emite o hotărâre, ci un punct de vedere prin care se precizează că procedura de urmat în cazul alegerii judecătorilor CCR privește alegerea acestora cu majoritate simplă.
Nica a indicat că punctul de vedere al comisiei stipulează că procedura prin care Dorneanu a fost ales judecător CCR a respectat prevederile Constituției și deciziile CCR, iar reluarea votului a fost nejustificată și Minea a primit 167 de voturi și nu 168.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis luni ca sesizarea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituțională a lui Mircea Minea, deși, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, și anume pe Valer Dorneanu propus de PSD, să fie retrimisă la Comisia juridică pentru lămurirea unor neconcordanțe.
Citeşte şi: Ştefan Minea, autorul eratei care l-a salvat pe Băsescu de la suspendare, audiat la Parchet
„E o neconcordanță între ceea ce apare în stenograma Camerei Deputaților din 14 iunie și inclusiv punctul de vedere al Comisiei juridice de astăzi, care spune că domnul judecător Minea a fost ales cu 168 de voturi.
În realitate, în stenogramă au fost prezenți 182 de deputați, din 182, 12 au spus «prezent, nu votez» și nu și-au exprimat dreptul la vot, au rămas 170, iar din stenogramă rezultă că din 170 de voturi două au fost anulate și un vot a fost împotrivă. Înseamnă că sunt 167 pentru și unu împotrivă. În procesul verbal respectiv apar 168 voturi pentru, două anulate și unu împotrivă. Datorită existenței acestei neconcordanțe, după stenogramă ar rezulta că au fost numai 167 de voturi.
După procesul verbal al comisiei de numărare a voturilor apar 168 și atunci s-a hotărât de către Biroul permanent — e posibil să fie o eroare materială în stenogramă — retrimiterea punctului de vedere pe care la prezentat Comisia juridică din nou la Comisia juridică cu termen până mâine (marți — n.r.) la ora 12,00. Mâine la ora 13,00 va fi convocat din nou Biroul permanent al Camerei pentru a lua act de ceea ce va verifica și va propune Comisia juridică”, a explicat secretarul Camerei Niculae Mircovici, luni, la finalul Biroului permanent.