Gheorghe Coman a fost suspendat din calitatea de membru al PC de către conducerea partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie, potrivit unui comunicat al formaţiunii politice.
„Conducerea Partidului Conservator a luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Ploieşti din care rezultă că deputatul Gheorghe Coman este urmărit penal şi a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al PC, conform statutului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie”, se arată în comunicatul postat pe site-ul formaţiunii politice.
Camera Deputaţilor a fost sesizată oficial de către ministrului Justiţiei cu cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman pentru acuzele formulate de către procurorul de caz. Dosarul a fost trimis către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în urma întrunirii Biroului Permanent şi a deciziei acestuia, iar vineri acesta va fi analizat, urmând ca în termen de trei zile să se întocmească un raport.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că în 23 decembrie va fi convocată o nouă şedinţă a Biroului Permanent, care să stabilească o reuniune în plenul Camerei Deputaţilor pentru ziua de 27 decembrie, la ora 12.00.
„Atribuţiile noastre constituţionale sunt următoarele: Biroul Permanent convoacă Comisia juridică, pentru mâine (vineri – n.r.) la ora 10.00, pentru a lua act de dosarul trimis de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, termenul de prezentare a raportului este până luni, are trei zile, în aceste trei zile trebuie îndeplinite condiţiile constituţionale, adică domnul deputat Coman şi avocatul pe care îl are sunt obligaţi să studieze dosarul, să-şi prezinte argumentele în faţa Comisiei juridice, votul se face secret, urmând ca raportul să fie prezentat Biroului Permanent. Am convocat un Birou Permanent al Camerei Deputaţilor pe 23 decembrie, luni, ora 11.00, urmând ca acest Birou Permanent (…) să convocăm plenul Camerei Deputaţilor, pe 27 decembrie, la ora 12.00”, a spus el.
„Eu am speranţa că domnul deputat Coman (…) va avea decenţa şi, dacă vreţi, onorabilitatatea să-şi dea demisia din Parlamentul României, ca să nu punem Parlamentul României într-o situaţie delicată. În rest, justiţia îşi face datoria, toţi suntem egali în faţa justiţiei”, a menţionat el.
Răspunzând unei întrebări, Zgonea a negat că în cazul deputatului Gheorghe Coman ar fi fost vorba de un flagrant. „Flagrantul odată reuşit sunt alte proceduri constituţionale pe care eu trebuie să le îndeplinesc, ministrul Justiţiei mă informa de îndată şi eu încuviinţam reţinerea parlamentarului. Pot să vă spun că nu este flagrant, în rest nu am voie să spun informaţii din dosar”, a precizat Valeriu Zgonea la întrebările ziariştilor.
Zgonea a mai spus că „este o ruşine ce s-a întâmplat şi este o ruşine că un astfel de cetăţean a ajuns în Parlamentul României”.
DNA mai confirmă, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului.
„Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicat.
Coman a fost adus, joi după-amiază, la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore, însoţit de un avocat, iar la ieşire a evitat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. Răspunzând întrebărilor ziariştilor, Coman a spus că este nevinovat şi că nu crede că parlamentarii vor da aviz pentru arestarea sa.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte PC Buzău săptămână trecută.