Comisia juridică: Nu aveam obligaţia să cerem avizul CSM pentru modificarea Codului Penal

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM pentru propunerile legislative privind modificările la Codul Penal care au fost adoptate în data de 9 decembrie deoarece acestea nu priveau organizarea activităţii judecătoreşti, informează Mediafax.
Romania TV
12 dec. 2013, 16:05
Comisia juridică: Nu aveam obligaţia să cerem avizul CSM pentru modificarea Codului Penal

„Având în vedere că propunerea legislativă pentru modificarea art. 2531 din Codul penal şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative pentru care Comisia juridică a întocmit rapoarte de adoptare, în data de 9 decembrie, asupra unor modificări şi completări ale legislaţiei penale care nu priveau organizarea activităţii judecătoreşti sub aspectul completelor de judecată sau sub aspectul unor reglementări care vizează organizarea administrativă, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi nu avea obligaţia de a solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii„, se arată în comunicatul remis Mediafax de Comisia juridică.

Comisia mai precizează că poate solicita avizul CSM pentru acele proiecte de acte normative care privesc doar organizarea activităţii judecătoreşti şi că, potrivit Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, „plenul CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”.

„În conformitate cu aceste prevederi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a cerut avizul Consiliului Superior al Magistraturii de fiecare dată când în dezbatere au intrat acte normative care privesc organizarea autorităţii judecătoreşti. De exemplu, comisia a cerut avizul Consiliului Superior al Magistraturii la propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, menţionează Comisia juridică.

Potrivit comisiei, o serie de iniţiative legislative au fost adoptate în materia Codului penal, în perioada 2009-2013, la care nu a fost solicitat punctul de vedere al CSM şi nici nu s-au comunicat aceste puncte de vedere din oficiu de către Consiliu, cum ar fi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 15/1968- Codul Penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, proiect de Lege pentru modificarea Codului penal şi a Legii nr. 286-2009 privind Codul Penal, proiectul de Lege privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 198-2008 privind modificarea şi completarea Codului penal sau proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286-2009 privind Codul penal.

CSM susţine că, prin scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici, printr-un proiect de lege adoptat marţi, „se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de acesta”, precizând că nu a primit spre avizare actul normativ.

Într-un comunicat remis marţi seară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că a analizat, în şedinţa de plen de marţi, propunerile legislative amendate de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, care aduc modificări importante Codului Penal în vigoare (Codul penal de la 1968) şi noului Cod penal (Legea nr. 286/2009).

CSM subliniază, din capul locului, că deşi, conform prevederilor legale, „plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”, proiectele de acte normative în cauză au fost dezbătute de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în lipsa reprezentanţilor Consiliul Superior al Magistraturii şi nu au fost transmise spre avizare acestuia.

În acelaşi comunicat, CSM analizează, punctual, toate propunerile legislative menţionate, respectiv redefinirea infracţiunii prevăzută de art. 253 indice 1 din Codul penal de la 1968, introducerea unor dispoziţii referitoare la aplicarea legii de dezincriminare, modificări aduse prevederilor referitoare la prescripţia răspunderii penale, în sensul reducerii duratei acesteia, exceptarea unor categorii de persoane de la aplicarea dispoziţiilor referitoare la funcţionarul public din Codul penal în vigoare şi din noul Cod penal, precum amnistia şi graţierea.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!