Tudorel Toader, despre modificarea legilor Justiţiei: Ne menţinem propunerile iniţiale. Sunt asumate de Guvern

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la comisia specială parlamentară, că își menține propunerile de modificare a legilor Justiției, asumate de Guvern, precizând că între acestea sunt unele preluate de la CSM și care nu se regăsesc în inițiativele legislative depuse de PSD și ALDE.
Filip Stan
15 nov. 2017, 06:18
Tudorel Toader, despre modificarea legilor Justiţiei: Ne menţinem propunerile iniţiale. Sunt asumate de Guvern

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiției a început dezbaterile asupra propunerilor legislative de modificare a legilor Justiției inițiate de PSD și ALDE. Președintele comisiei, Florin Iordache, a anunțat că până luni vor fi depuse amendamente la aceste proiecte, iar apoi vor fi discutate în comisie.


El a precizat că cele trei proiecte de modificare a legilor Justiției trebuie să răspundă obligației de punere în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Tudorel Toader a subliniat că toate propunerile, inclusiv cele venite de la CSM, asociații profesionale, trebuie să fie discutate în comisia specială pentru a se găsi soluția cea mai adecvată sistemului judiciar.

„Am făcut de multe ori apel să ne îndepărtăm de discursul tip ‘nu sunt de acord’, ‘nu îmi convine’, ‘nu îmi place’, ‘încalcă independența justiției’ și să venim cu argumente pe fiecare dintre soluții. Convingerea mea este că în dezbaterile din această comisie se va lua fiecare soluție propusă de participanți, fie că este CSM, asociațiile profesionale, și în urma dezbaterilor se va găsi soluția cea mai adecvată sistemului judiciar. Avem argumente și contraargumente, rămâne să vedem câtă voință avem să modificăm respectivele soluții, pe unele dintre ele le-am considerat și le consider soluții necesare de revenire la normalitate”, a mai spus Tudorel Toader.

UPDATE Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor Justiţiei, a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va depune proiectul de lege prin care Inspecţia Judiciară să fie scoasă din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărei mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară, ca instituţie autonomă nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, a declarat Florin Iordache, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat şi el, miercuri, la Parlament, că un grup constituit la MJ lucrează la un proiect al legii privind Inspecţia Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituţie autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însuţit ca iniţiativă a Guvernului.


UPDATE Comisia parlamentară de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, condusă de Florin Iordache, a început miercuri dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader participă la discuţiile din Parlament.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a prezentat „stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei”, potrivit Ministerului Justiţiei (MJ).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.

 

Florin Iordache, președintele comisiei, a precizat, în ședința precedentă, că miercuri vor avea loc dezbaterile generale asupra acestor proiecte.

Proiectele au fost depuse în Parlament ca propuneri legislative semnate de PSD și ALDE, după ce ministrul Tudorel Toader a prezentat comisiei un draft al acestora.

Florin Iordache a menționat că acestea au fost trimise spre avizare la CSM, Guvern și Consiliul Legislativ. Joia trecută, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ.

Florin Iordache a declarat luni, la scurt timp după punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea de către DNA, că legislaţia penală din România permite prea multe interpretări şi trebuie clarificată. El a precizat că infracţiunea de abuz în serviciu va fi modificată săptămâna aceasta sau cel târziu cea viitoare în comisia pe care o conduce.

„Cred că trebuie făcute foarte multe precizări în legi astfel încât interpretări ale unora sau ale altora să nu mai aibă loc”, a declarat Florin Iordache ca reacţie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu.

Citeşte şi: Iordache, despre dosarul lui Dragnea: Legislaţia trebuie clarificată. Săptămâna asta sau cea viitoare tranşăm abuzul în serviciu

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'