În documentul elaborat de eurodeputatul laburist britanic Claude Moraes se mai solicită şi o investigare mai aprofundată a presupuselor abuzuri comise de serviciile de informaţii americane, ce ar fi profitat de acordurile transatlantice de combatere a terorismului, cum este acordul Swift care prevede transmiterea datelor bancare pentru a identifica sursele de finanţare ale grupărilor teroriste. De asemenea, în raport se cere plenului PE să-şi condiţioneze acceptul pentru viitorul acord de liber schimb dintre UE şi SUA de includerea în acesta a unor clauze privind protecţia datelor.
Cât priveşte acţiunile de spionaj desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), textul semnalează că ‘nu se poate ignora faptul că există probe concludente asupra operaţiunilor de spionaj’ conduse de Washington în statele europene.
Citeşte şi Din dosarele lui Edward Snowden: Cea mai mare companie braziliană, Petrobras, a fost spionată de SUA
Printre măsurile propuse de comisia PE în vederea restabilirii încrederii între Europa şi SUA se numără şi solicitarea adresată Congresului american de a adopta schimbări legislative pentru a garanta efectiv protecţia datelor cetăţenilor europeni. Se mai insistă asupra necesităţii ca guvernul american ‘să dea semnale clare că ştie să facă distincţia între aliaţi şi adversari’ şi să elaboreze un cod de conduită care să garanteze că Uniunea Europeană nu va mai fi ţinta acţiunilor de spionaj.
Acest raport preliminar, ce va fi supus votului PE în luna februarie, a fost elaborat înaintea unei posibile audieri prin videoconferinţă a fostului consultant CIA Edward Snowden de Comisia pentru Libertăţi Civile a PE. Preşedintele Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Mike Rogers, care se află în prezent la Bruxelles în fruntea unei delegaţii a Congresului, a criticat această iniţiativă, asupra căreia nu s-a luat încă o decizie, considerând că ea nu este conformă cu ‘un dialog constructiv’ între SUA şi Europa.