Comisia pentru cultură, raport de respingere a propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a primit marți raport de respingere de la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților.
Filip Stan
15 mart. 2016, 13:19
Comisia pentru cultură, raport de respingere a propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Deputații au votat raportul de respingere asupra proiectului de lege cu 13 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și două abțineri.

Prin acest proiect, senatorul PSD Georgică Severin propune separarea funcției de președinte al consiliului de administrație de cea de director general al SRR și SRTv și incompatibilități pentru membrii consiliilor de administrație, cum ar fi să renunțe să facă parte din partide sau din structurile de conducere ale organizațiilor sindicale.

PNL nu a susținut proiectul de lege, menționând că prin inițiativa legislativă nu se schimbă situația din cele două instituții.

„Am citit inițiativa pe care dvs ați semnat-o, trebuie să recunosc că sunt și câteva aspecte pozitive pe care eu personal le îmbrățișez. (…) Ce faceți dumneavoastră din punct de vedere personal nu schimbă foarte mult lucrurile în cele două instituții. (…) Nu înțeleg graba, nu înțeleg urgența, mai ales că s-a solicitat ca acest proiect să fie discutat în regim de urgență. Nu înțeleg unde e urgența. De ce Dumnezeu în momentul acesta în situația în care SRTV nu are CA, în situația în care lucrurile merg bine la SRR, ne grăbim să despărțim cele două funcții? (…) Este poate a doua oară când sunt nevoit să votez împotriva unei inițiative legislative depuse de dumneavoastră”, a afirmat Știrbu.

La dezbatere a fost prezent și președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a precizat că este o decizie importantă și trebuie luată ca atare, dar trebuie analizată și fundamentată sub toate aspectele.

„Separarea celor două funcții nu trebuie să rămână doar la o simplă separare care nu are continuitate și poate să producă efecte defavorabile celor două instituții. (…) Problema ne îngrijorează prin rapiditatea cu care se dorește să se rezolve acest aspect, scăpându-se alte aspecte din structura cadrului legislativ, care pot să prejudicieze și să adâncească în mod defavorabil mai ales situația de la TVR. O separare a două funcții nu rezolvă problema TVR”, a afirmat Hossu.

În sală au existat voci care au spus că Bogdan Hossu nu le reprezintă interesele, solicitând ca punctul lor de vedere să fie susținut de președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Acesta a precizat că este un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puțin problema funcționalității TVR.

„Este un demers binevenit, care, evident, are nevoie de îmbunătățire. Este evident un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puțin problema funcționalității TVR, pe care o cunoaștem foarte bine. (…) În primul rând, pentru că vine să clarifice incompatibilități între membrii CA și entitățile pe care le conduc, incompatibilități care există astăzi, se manifestă și creează probleme, afectează funcționarea instituției. De asemenea, vine să separe CA de funcția de director general. De multe ori, prea multă putere dată în mâna unei singure persoane poate să ducă într-o direcție greșită. Consider că demersul este binevenit, el trebuie ameliorat și sunt convins că aveți maturitatea să faceți îmbunătățirile care se impun, astfel încât cele două instituții să funcționeze în parametri optimi. Vă garantez că aveți în noi un prieten și un sprijinitor în demersurile voastre”, a punctat Dumitru Costin.

Potrivit proiectului, directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management și, în cursul mandatului său de conducere, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societății în fața consiliului de administrație. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanță stabiliți prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcție, prin votul consiliului de administrație, înainte de expirarea mandatului.

În proiect sunt prevăzute criterii profesionale și incompatibilități pentru membrii consiliilor de administrație ale SRR și SRTv, care vor conduce la diminuarea influenței politicului în desemnarea acestora.

Astfel, pe timpul exercitării mandatului, membrii consiliului de administrație sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid sau, după caz, de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale, cu excepția celor doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți nu pot avea calitatea de angajați ai SRR, respectiv ai SRTv, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv, nu pot face parte din consiliul de administrație al unei societăți comerciale care are activitate în domeniul audiovizualului și nu pot participa la societăți comerciale cu care SRR sau SRTv întreține relații de afaceri sau are interese contrare.

De asemenea, membrii CA nu pot candida pentru funcția de director general al SRR sau SRTv.

Camera Deputaților este primul for sesizat în acest caz, decizia finală aparținând Senatului.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Mario Balint cere, din nou, bani pentru dedicații. Cât i-a dat lui Salam
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Gala Women in Economy 2025: Recunoașterea Antreprenoriatului Feminin în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!