Comisia pentru cultură, raport de respingere a propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a primit marți raport de respingere de la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților.
Filip Stan
15 mart. 2016, 13:19
Comisia pentru cultură, raport de respingere a propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Deputații au votat raportul de respingere asupra proiectului de lege cu 13 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și două abțineri.

Prin acest proiect, senatorul PSD Georgică Severin propune separarea funcției de președinte al consiliului de administrație de cea de director general al SRR și SRTv și incompatibilități pentru membrii consiliilor de administrație, cum ar fi să renunțe să facă parte din partide sau din structurile de conducere ale organizațiilor sindicale.

PNL nu a susținut proiectul de lege, menționând că prin inițiativa legislativă nu se schimbă situația din cele două instituții.

„Am citit inițiativa pe care dvs ați semnat-o, trebuie să recunosc că sunt și câteva aspecte pozitive pe care eu personal le îmbrățișez. (…) Ce faceți dumneavoastră din punct de vedere personal nu schimbă foarte mult lucrurile în cele două instituții. (…) Nu înțeleg graba, nu înțeleg urgența, mai ales că s-a solicitat ca acest proiect să fie discutat în regim de urgență. Nu înțeleg unde e urgența. De ce Dumnezeu în momentul acesta în situația în care SRTV nu are CA, în situația în care lucrurile merg bine la SRR, ne grăbim să despărțim cele două funcții? (…) Este poate a doua oară când sunt nevoit să votez împotriva unei inițiative legislative depuse de dumneavoastră”, a afirmat Știrbu.

La dezbatere a fost prezent și președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a precizat că este o decizie importantă și trebuie luată ca atare, dar trebuie analizată și fundamentată sub toate aspectele.

„Separarea celor două funcții nu trebuie să rămână doar la o simplă separare care nu are continuitate și poate să producă efecte defavorabile celor două instituții. (…) Problema ne îngrijorează prin rapiditatea cu care se dorește să se rezolve acest aspect, scăpându-se alte aspecte din structura cadrului legislativ, care pot să prejudicieze și să adâncească în mod defavorabil mai ales situația de la TVR. O separare a două funcții nu rezolvă problema TVR”, a afirmat Hossu.

În sală au existat voci care au spus că Bogdan Hossu nu le reprezintă interesele, solicitând ca punctul lor de vedere să fie susținut de președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Acesta a precizat că este un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puțin problema funcționalității TVR.

„Este un demers binevenit, care, evident, are nevoie de îmbunătățire. Este evident un demers binevenit, dar care nu rezolvă cel puțin problema funcționalității TVR, pe care o cunoaștem foarte bine. (…) În primul rând, pentru că vine să clarifice incompatibilități între membrii CA și entitățile pe care le conduc, incompatibilități care există astăzi, se manifestă și creează probleme, afectează funcționarea instituției. De asemenea, vine să separe CA de funcția de director general. De multe ori, prea multă putere dată în mâna unei singure persoane poate să ducă într-o direcție greșită. Consider că demersul este binevenit, el trebuie ameliorat și sunt convins că aveți maturitatea să faceți îmbunătățirile care se impun, astfel încât cele două instituții să funcționeze în parametri optimi. Vă garantez că aveți în noi un prieten și un sprijinitor în demersurile voastre”, a punctat Dumitru Costin.

Potrivit proiectului, directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management și, în cursul mandatului său de conducere, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societății în fața consiliului de administrație. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanță stabiliți prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcție, prin votul consiliului de administrație, înainte de expirarea mandatului.

În proiect sunt prevăzute criterii profesionale și incompatibilități pentru membrii consiliilor de administrație ale SRR și SRTv, care vor conduce la diminuarea influenței politicului în desemnarea acestora.

Astfel, pe timpul exercitării mandatului, membrii consiliului de administrație sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid sau, după caz, de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale, cu excepția celor doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți nu pot avea calitatea de angajați ai SRR, respectiv ai SRTv, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv, nu pot face parte din consiliul de administrație al unei societăți comerciale care are activitate în domeniul audiovizualului și nu pot participa la societăți comerciale cu care SRR sau SRTv întreține relații de afaceri sau are interese contrare.

De asemenea, membrii CA nu pot candida pentru funcția de director general al SRR sau SRTv.

Camera Deputaților este primul for sesizat în acest caz, decizia finală aparținând Senatului.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători