Comisia pentru legile electorale începe discuţiile pe articole

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală va dezbate, începând de marţi, proiectul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, a anunţat luni preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.
Iulian Tudor
24 iun. 2019, 14:44
Comisia pentru legile electorale începe discuţiile pe articole

„Avem un proiect la care a lucrat AEP, care va fi transmis tuturor membrilor comisiei, pentru ca începând de mâine să intrăm pe discuţiile pe articole şi mă bucur foarte mult că am luat decizia de a consulta toate organizaţiile de români din afara graniţelor ţării pentru a culege toate punctele de vedere cu privire la posibile modificări legislative. Şi românii din afara ţării, având în vedere că îi vizează în mod direct prima parte a lucrărilor noastre, au dreptul şi ar trebui să se implice mai mult pentru a găsi acel cadru normativ specific votului în afara graniţelor ţării”, a precizat Dorin Bădulescu, după şedinţa comisiei, la care au participat reprezentanţi ai MAE, MAI, AEP şi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

El a subliniat consensul pe care l-a constatat, în cadrul dezbaterii, între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale.

„Astăzi, comisia a făcut câţiva paşi importanţi în sensul modificării legislaţiei electorale. Ceea ce vreau să remarc este, în primul rând, faptul că există consens între toate forţele pentru modificarea legislaţiei electorale şi, din câte am observat, şi consens pe ideea votului anticipat prelungit, există consens şi pe modificarea legislaţiei electorale privind votul prin corespondenţă”, a subliniat Dorin Bădulescu.

Referitor la modul în care vor fi contactaţi românii din afara graniţelor ţării, el a spus că MRP a pus la dispoziţia comisiei toate adresele de email ale asociaţiilor de români din străinătate.

„Vom face, din partea comisiei, o solicitare către toate organizaţiile care ne-au fost puse la dispoziţie din baza de date cu privire la exprimarea punctului de vedere pe modificările legislative pe care urmează să le facem în continuare”, a arătat Bădulescu.

În context, el a spus că trebuie identificate zonele vulnerabile „din lume” unde au fost probleme cu privire la procesul de votare, precizând că această chestiune ţine mai mult de Executiv, fiind vorba de o problemă de „pură” logistică.

„Aici este o chestiune mai mult de Executiv, pentru că nu poţi să dimensionezi din punct de vedere legal un spaţiu al unei ambasade. Este o chestiune de pură logistică. Dacă logistica permite şi spaţiile permit, se vor face mai multe secţii. Nu se poate din punct de vedere legal şi nu putem să modificăm legislaţia electorală, din punctul meu de vedere, pe a avea secţii de vot în afara unei incinte care să păstreze secretul votului”, a precizat el.

Bădulescu a fost întrebat dacă această comisie se va axa numai pe votul anticipat prelungit şi prin corespondenţă sau şi pe problemele ridicate de cei de la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv spaţiile secţiilor de votare, buletine de vot, ştampile.

Despre posibilitatea ca MAE să închirieze spaţii pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de vot, preşedintele comisiei speciale a declarat că votul anticipat prelungit rezolvă „o mare parte” din problemele acestea.

„Acest minister poate să facă acest lucru, dar numai în măsura în care autorităţile din statul în care funcţionează reprezentanţa diplomatică permite. Sunt state care nu permit desfăşurarea procesului de vot în alte spaţii. Avem şi în raportul MAE astfel de situaţii. Din punct de vedere legislativ, considerăm că votul anticipat prelungit rezolvă o mare parte din problemele acestea”, a susţinut Dorin Bădulescu.

Referitor la modul în care se va desfăşura campania electorală, în cazul unui vot anticipat prelungit pe trei zile, el a spus că aceasta s-ar putea încheia mai devreme.

„Campania electorală poate fi limitată, adică s-ar putea încheia mai devreme cu o zi, cu două, urmează să vedem dacă este necesară o astfel de modificare sau – şi nu văd care ar fi problemele – dacă s-ar suprapune perioada de vot din străinătate cu campania electorală din ţară. Putem avea mai multe soluţii”, a punctat el.

El a explicat, de asemenea, ce înseamnă vot anticipat prelungit: „Vot anticipat prelungit înseamnă că votăm de la o anumită oră, înainte de ziua votului din ţară, adică începând de vineri, sâmbătă sau altă zi, înaintea zilei de duminică, cum se votează în mod normal în ţară. Din punct de vedere procedural, ora de închidere a urnelor este indicat să rămână aceeaşi având în vedere că vom introduce această prevedere. Trebuie să avem rezultatele unui scrutin plecând de la un termen limită”.

Lucrările comisiei se reiau marţi, la ora 14,00. 

Citește și: Ministerul de Externe propune vot anticipat prelungit în diaspora

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte