UPDATE Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor.
Astfel, comisia specială a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit de preşedintele României, la fel ca DNA sau DIICOT.
De asemenea, comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat un amendament prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.
”În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în amendamnetul adoptat de comisia specială.
În varianta votată de Camera Deputaţilor, secţia specială avea competenţa de a investiga doar unele infracţiuni săvârşite de magistraţi, nu toate infracţiunile, aşa cum a decis comisia specială.
O altă noutate introdusă de comisie a fost prevederea că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături magistraţi sunt cercetate şi alte persoane.
Comisia a mai decis ca secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să fie condusă de un procuror şef secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, iar ambii să fie numiţi în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, conflictele de competenţă apărute între secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ar urma să fie soluţionate de către procurorul general al României.
Proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară va fi transmis plenului Senatului, în calitate de for decizional, pentru dezbatere şi vot final. Actul normativ a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor miercurea trecută.
UPDATE Deputatul USR Stelian Ion a pus marţi melodia ”Requiem” de Mozzart în timpul şedinţei comisiei speciale pentru legile Justiţiei în care se dezbătea legea 304/2004 privind organizarea judiciară, spunând că melodia este potrivită în contextul îngropării Justiţiei de către PSD – ALDE – UDMR.
„Domnule preşedinte, această comisie este o mascaradă. V-am rugat la început să suspendaţi sedinţa şi reluam dupa plen şi asta era. Dumneavoastră vă comportaţi ca şi cum nu am exista. Mascarada trebuie să fie însoţită de note muzicale. În seara asta o să ascultam Bach”, a spus deputatul USR Stelian Ion înainte de a pune de pe telefon ”Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart.
„Domnule preşedinte, puteţi să îi cereţi să ne pună Vivaldi?”, a întrebat ironic deputatul PSD Cătălin Rădulescu, citat de News.ro.
„Nu, o să fie Requiem, că aţi ingropat justiţia”, i-a replicat Stelian Ion.
”Să cheme cineva un psihiatru”, a mai spus Rădulescu.
Dezbaterile din comisie au continuat deşi în boxe continua să se audă melodia pusă de Stelian Ion.
În sala unde are loc şedinţa, au venit mai mulţi deputaţi USR care transmiteau live pe Facebook ceea ce se întâmplă, iar Stelian Ion s-a dus să le dea un interviu.
Înainte de a vorbi cu colegii săi pentru transmisiunea live pe Facebook, Stelian Ion a explicat şi presei de ce a recurs la gestul de a pune muzică în timpul şedinţei comisiei speciale.
”Trebuie să recurgem la nişte gesturi simbolice şi să trezim conştiinţa oamenilor. Dacă vreţi la un moment dat să schimbaţi clasa asta politică care dă orice urmă de decenţă la o parte şi stabileşte abuziv nişte reguli pentru noi toţi trebuie cu toţii să vă implicaţi. Nu aşteptaţi de la actuala clasă politică să facă o schimbare (…) Noi încercăm să facem aici ce putem şi la un moment dat forţăm lucrurile, dar nu cu intenţie rea, cu intenţia de a atrage atenţia asupra tuturor că ceea ce se întâmplă cu această comisie nu este deloc în regulă”, a declarat Stelian Ion.
El a explicat şi de ce a ales să pună ”Requiem”.
”Este evident o simbolistică, este evident că s-a început îngroparea justiţiei. Şi practic asta este atmosfera din Parlament şi din întreaga ţară. Poate trăim în Românii diferite, poate că într-adevăr există o Romanie a infractorilor şi o Românie a celor care vor să trăiască decent în ţara asta. Şi cei care vor să trăiască decent şi care nu sunt interesaţi să comită infracţiuni şi să fie apăraţi de justiţie atunci când se comit abuzuri, ei trăiesc în ultimele zile într-o atmosferă de doliu şi asta este semnificaţia melodiei”, a spus deputatul USR.
________
UPDATE Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 304/2004 privind organizarea judiciară prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.
”În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în amendamnetul adoptat de comisia specială, informează News.ro.
În varianta votată de Camera Deputaţilor, secţia specială avea competenţa de a investiga doar unele infracţiuni săvârşite de magistraţi, nu toate infracţiunile, aşa cum a decis comisia specială.
O altă noutate introdusă de comisie a fost prevederea că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături magistraţi sunt cercetate şi alte persoane.
Comisia a mai decis ca secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să fie condusă de un procuror şef secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, iar ambii să fie numiţi în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, conflictele de competenţă apărute între secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ar urma să fie soluţionate de către procurorul general al României.
______
Parlamentarii USR din comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei au propus, marţi, la numai cinci minute după începerea dezbaterilor, suspendarea şedinţei pe motiv că trebuie să fie prezenţi la plenul Camerelor reunite ale Parlamentului unde se dezbate proiectul legii bugetului de stat pe 2018 şi al bugetului asigurărilor sociale.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a subliniat că lucrările comisiei se desfăşoară în paralel cu plenul conform regulamentului, dar şi în baza aprobării Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.
„Atât timp cât Birourile permanente reunite au dat aprobare că putem lucra, noi ne desfăşurăm lucrările, potrivit Regulamentului. (…) Programul pe această săptămână a fost aprobat ieri dimineaţă, de Birourile permanente reunite”, a spus Iordache, potrivit Agerpres.
Deputatul USR Stelian Ion a apreciat că este vorba despre „un abuz incalificabil” şi că „nu se poate decide absolut orice”.
„E în regulă să încălcăm drepturile deputaţilor şi senatorilor de a fi prezenţi pentru a discuta şi adopta lega bugetului României? (..) S-a creat o revoltă faţă de abuzurile pe care le comiteţi. (…) Ceea ce faceţi este un abuz incalificabil. Vă solicit să suspendaţi această şedinţă până se termină plenul reunit”, a spus Stelian Ion, care a susţinut că el trebuie să reprezinte judeţul Constanţa, care l-a trimis în Parlament, la dezbaterile legii bugetului de stat.
„Noi ne desfăşurăm activitatea potrivit aprobării Birourilor permanente reunite”, a replicat Iordache.
Propunerea USR a fost supusă la vot, în favoarea acesteia existând doar un vot şi 12 împotrivă.
După reluarea lucrărilor, schimbul de replici dintre deputatul USR şi Florin Iordache a mai continuat, prilej cu care Stelian Ion a anunţat că „nu poate lăsa să se continue acest abuz”.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (PSD) i s-a adresat, marţi, în Comisia pentru legile Justiţiei, deputatului USR Stelian Ion, care a solicitat sistarea lucrărilor, folosind un limbaj licenţios, el cerându-i să plece şi să-i lase pe cei din majoritate să „dezbată ce au de dezbătut”.
Deputatul USR Stelian Ion a luat cuvântul, în deschiderea lucrărilor Comisiei pentru legile Justiţiei, solicitând suspendarea şedinţei şi invocând faptul că parlamentarii ar trebui să participe la plenul reunit, unde se dezbate proiectul de buget pe 2018.
Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a supus la vot cererea lui Stelian Ion, care a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE, el arătând că există o decizie a BP care permite lucrări în paralel cu plenul comun.
„Este un abuz”, a replicat Stelian Ion.
„Băi, tu ne abuzezi. Eşti incredibil, pleacă!”, i s-a adresat Rădulescu lui Stelian Ion.
În momentul în care Stelian Ion a spus că ia în calcul să părăsească lucrările şedinţei, Rădulescu i s-a adresat din nou: „Ce vrei, să te sinucizi, ce vrei să faci? Lasă-ne să dezbatem ce avem de dezbătut”.
„Nu mă sinucid, domnule Rădulescu, vorbiţi aiurea”, a replicat Stelian Ion.
Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei au reluat, marţi după-amiază, dezbaterile pe proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.