Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea constituţiei Ioan Chelaru a explicat că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată nu trebuie să aibă un regim special.
‘Trebuie să aibă un regim comun şi atunci competenţa pentru a judeca procesele când persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie să rămână la instanţele obişnuite. Am scos competenţa de judecată care aparţine ÎCCJ’, a spus Chelaru în dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituţiei.
‘Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetăţenii României, acolo se judecă şi parlamentarii pentru că suntem egali în faţa legii. Sigur, acum în anumite cauze în evoluţia unui proces, în apeluri, în recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situaţia perfect comparabilă a oricărui parlamentar cu a oricărui cetăţean’, a spus şi preşedintele Comisiei, Crin Antonescu.
În textul iniţial al proiectului pentru revizuirea Constituţiei, la art. 72 (2) se stipula că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit modificărilor făcute de parlamentari, textul art 72 (2) va stipula că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
VEZI SI:
ICCJ: Modificările propuse pentru noile coduri să fie făcute înaintea intrării în vigoare a acestora