„Întrebarea a fost ce demersuri am făcut în perioada mandatului meu în legătură cu arhiva SIPA şi am explicat comisiei că la plecarea mea din mandatul de ministru al Justiţiei era pe site-ul Ministerului de Justiţie un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la lichidarea acestei arhive, în sensul intrării în ea a unei comisii compuse din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai Arhivelor Naţionale, observatori din partea magistraţilor, judecători şi procurori, care urmau să verifice documentele lipsite de semnificaţie care urmau a fi distruse, documentele personalului ANP care trebuiau pentru pensii, carnetele de muncă care trebuiau scoase şi predate titularilor lor, iar restul arhivei depusă la arhivele statului şi secretizate pe o perioadă de 50 de ani. Ulterior am văzut că domnul ministru Toader a reluat cumva, în linii mari, acelaşi proiect şi deja este HG în vigoare”, a precizat Pivniceru, citată de Agerpres.
Întrebată de jurnalişti dacă în perioada mandatului său a simţit presiuni din partea serviciilor de informaţii privind numirea procurorului-şef al DNA, Mona Pivniceru a răspuns: „Nu, nu am avut”.
Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie i-a audiat, marţi, pe foştii miniştri ai Justiţiei Mona Pivniceru, Rodica Stănoiu şi Robert Cazanciuc.
Preşedintele Comisiei SIPA, senatorul PSD Viorel Salan, a declarat, miercurea trecută, după audierea fostului director al DGPA Doru Dobocan şi a directorului adjunct în ANP Tiberiu Firinel Ungureanu, că aceştia au confirmat că au fost încălcări ale prevederilor legale vizând documente clasificate.
„Scopul activităţii de zi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Bpr ale celor două Camere. Este una dintre componente de audiere a unor persoane în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la hotărârea de Guvern 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA. Iată chiar după 12 ani de la acea hotărâre arhiva DGPA nu a fost finalizată măsurile privind inventarierea şi predarea ei dar şi a celorlalte documente ale DGPA”, a afirmat senatorul PSD, după încheierea şedinţei Comisiei SIPA.
El a adăugat că raportul final al Comisiei va fi prezentatat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului până la încheierea acestei legislaturi, termenul final de prezentare a documentului fiind până pe 17 iunie.În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.
Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.