„Au fost zeci de protocoale încheiate din 1992 până astăzi. Am discutat şi azi în cadrul Comisiei legat de poziţia noastră faţă de aceste protocoale. Ne-am dus puţin şi am studiat şi cadrul legal şi am ajuns la concluzia că protocoalele pot fi desecretizate numai prin Hotărâre de Guvern, la iniţiativa celor care sunt semnatari – pentru că sunt informaţii clasificate – în tot sau în parte, pentru că dacă sunt anumite elemente în protocol care ţin de siguranţa naţională, de protecţia unor date, informaţii, chiar persoane, acelea nu pot fi făcute publice”, a spus Adrian Ţuţuianu, citat de Mediafax.
„Opinia exprimată astăzi cu unanimitate de voturi a fost aceea că aceste protocoale ar trebui desecretizate pentru a calma opinia publică şi a ne lămuri cu toţii în ce măsură au fost afectate drepturi şi libertăţi fundamentale”, a adăugat preşedintele Comisiei SRI.
Președintele comisiei SRI a adăugat că, dacă sunt două părți într-un protocol, SRI și o altă instituție, ambii semnatari trebuie să cadă de acord să desecretizeze acest document, iar dacă sunt șapte semnatari trebuie să fie de acord cu toții, pentru că așa prevede legea.
El a arătat că printre atribuţiile Comisiei nu există şi aceea de a cere desecretizarea, el subliniind faptul că, în cazul în are există mai multe instituţii semnatare ale unui protocol, trebuie să fie toate de acord cu desecretizarea.
În plin scandal legat de existenţa protocoalelor încheiate de diferite instituţii cu serviciile secrete, unele denunţate deja de SRI, ies la iveală acte care încă sunt funcţionale. Este cazul protocolului de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională, încheiat în 2004.