Comisia SRI: Dan Condrea nu e caz de securitate naţională. Patronul Hexi Pharma nu a fost urmărit de SRI

Hexi Pharma şi Dan Condrea nu sunt cazuri de securitate naţională în optica SRI, în schimb infecţiile intraspitaliceşti se încadrează în această categorie, iar SRI cooperează cu organele de anchetă. Ca atare, Dan Condrea nu era filat de agenţii SRI. Aceasta este concluzia transmisă de Comisia SRI în urma informărilor cerute de la Serviciul Român de Informaţii.
Bogdan Păcurar
25 mai 2016, 10:41
Comisia SRI: Dan Condrea nu e caz de securitate naţională. Patronul Hexi Pharma nu a fost urmărit de SRI

Serviciul Român de Informaţii încadrează problema infecţiilor nosocomiale la categoria „securitate naţională”, fără ca acest lucru să implice încadrarea în aceeaşi categorie a lui Dan Condrea sau a companiei Hexi Pharma, transmite Comisia SRI într-un comunicat.

În urma informaţiilor solicitate de la SRI, Comisia afirmă că serviciul cooperează inclusiv cu procurorii în problema Hexi Pharma.

Cu toate acestea, SRI nu a încadrat la „securitate naţională” compania Hexi Pharma şi nici pe Dan Condrea, ceea ce înseamnă că patronul Hexi Pharma nu era supravegheat operativ de lucrătorii SRI, potrivit comunicatuuli Comisiei.

„În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi si libertăţi fundamentale.

În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă”, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei, „în activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative”, ceea ce nu a fost cazul în situaţia particulară a patronului Hexi Pharma. 

Comunicat Comisia SRI

În baza controlului Comisiei declanşat în data de 23.05.2016, vă facem cunoscute următoarele precizări: Prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific – prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii).

Din această perspectivă, precizăm faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti.

În activităţile de investigare a ameniţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat un număr semnificativ de date şi informaţii (aşa cum rezultă din conunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul HEXI PHARMA, in particular), inclusiv cu privire la activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.

Datele care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penală.

• Cu referire clară la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Român de Informaţii (în ce măsură se poate integra cazul Hexi Pharma ca “un caz de securitate naţională”):

Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că în prezent Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală. Această cooperare se realizează conform legislaţiei în vigoare şi cu respectarea condiţionărilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, această situaţie exclude competenţa Serviciului Român de Informaţii în implementarea măsurilor autorizate de magistraţi, în cadrul dosarului penal. Pe de altă parte, ulterior informărilor transmise către organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care să fundamenteze oportunitatea şi legalitatea deschiderii unei noi operaţiuni informative la nivelul Serviciului.

În concluzie, la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, “un caz de securitate naţională”.

• În ceea ce priveşte o altă solicitare a Comisiei noastre, respectiv posibilitatea utilizării unui mandat de securitate naţională, in acest caz, pentru persoanele implicate şi, în particular, pentru dl. Condrea, precizăm următoarele: În activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi si libertăţi fundamentale.

În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.

Precizăm, spre informarea opiniei publice, că în cadrul actualului control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia după care se definesc operatiunile informative („cazurile de securitate nationala”).

Reiterăm (cum am precizat şi în comunicatele de presă anterioare) că, datorită faptului că în momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI „prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii” există operaţiuni în desfăşurare ( art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993) competenţele de control şi de comunicarea publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiţionalităţi legale.

Citeşte şi: Georgian Pop, Comisia SRI: Am solicitat răspuns scris de la Serviciul Român de Informaţii

Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a arătat în comunicat că dosarul morţii lui Dan Condrea a ajuns la Parchetul General şi că, potrivit legii, SRI nu are atribuţii de cercetare penală într-un astfel de dosar.

În prezent, la nivelul P.I.C.C.J se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma iar Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale în in materia cercetarii penale interdictia fiind expres reglementata in legea de organizare. Mai mult odata cu decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informaţii în orice activitate de natura judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricarei alte unitati de parchet a devenit ilegală şi prin urmare exclusă.

În context, atribuţiile Comisiei vizează verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii. Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz”, se arată în comunicatul Comisiei SRI.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Patru zodii intră sub protecție divină până la 1 decembrie. Împăcări, oportunități, dar și surprize mari pentru ele
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Schimbările aduse de tehnologie în profesia de traducător profesionist
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți