Serviciul Român de Informaţii încadrează problema infecţiilor nosocomiale la categoria „securitate naţională”, fără ca acest lucru să implice încadrarea în aceeaşi categorie a lui Dan Condrea sau a companiei Hexi Pharma, transmite Comisia SRI într-un comunicat.
În urma informaţiilor solicitate de la SRI, Comisia afirmă că serviciul cooperează inclusiv cu procurorii în problema Hexi Pharma.
Cu toate acestea, SRI nu a încadrat la „securitate naţională” compania Hexi Pharma şi nici pe Dan Condrea, ceea ce înseamnă că patronul Hexi Pharma nu era supravegheat operativ de lucrătorii SRI, potrivit comunicatuuli Comisiei.
„În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi si libertăţi fundamentale.
În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă”, se arată în comunicat.
Potrivit Comisiei, „în activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative”, ceea ce nu a fost cazul în situaţia particulară a patronului Hexi Pharma.
Comunicat Comisia SRI
În baza controlului Comisiei declanşat în data de 23.05.2016, vă facem cunoscute următoarele precizări: Prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific – prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii).
Din această perspectivă, precizăm faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti.
În activităţile de investigare a ameniţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat un număr semnificativ de date şi informaţii (aşa cum rezultă din conunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul HEXI PHARMA, in particular), inclusiv cu privire la activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.
Datele care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penală.
• Cu referire clară la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Român de Informaţii (în ce măsură se poate integra cazul Hexi Pharma ca “un caz de securitate naţională”):
Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că în prezent Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală. Această cooperare se realizează conform legislaţiei în vigoare şi cu respectarea condiţionărilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, această situaţie exclude competenţa Serviciului Român de Informaţii în implementarea măsurilor autorizate de magistraţi, în cadrul dosarului penal. Pe de altă parte, ulterior informărilor transmise către organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care să fundamenteze oportunitatea şi legalitatea deschiderii unei noi operaţiuni informative la nivelul Serviciului.
În concluzie, la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, “un caz de securitate naţională”.
• În ceea ce priveşte o altă solicitare a Comisiei noastre, respectiv posibilitatea utilizării unui mandat de securitate naţională, in acest caz, pentru persoanele implicate şi, în particular, pentru dl. Condrea, precizăm următoarele: În activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi si libertăţi fundamentale.
În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.
Precizăm, spre informarea opiniei publice, că în cadrul actualului control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia după care se definesc operatiunile informative („cazurile de securitate nationala”).
Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a arătat în comunicat că dosarul morţii lui Dan Condrea a ajuns la Parchetul General şi că, potrivit legii, SRI nu are atribuţii de cercetare penală într-un astfel de dosar.
În prezent, la nivelul P.I.C.C.J se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma iar Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale în in materia cercetarii penale interdictia fiind expres reglementata in legea de organizare. Mai mult odata cu decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informaţii în orice activitate de natura judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricarei alte unitati de parchet a devenit ilegală şi prin urmare exclusă.
În context, atribuţiile Comisiei vizează verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii. Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz”, se arată în comunicatul Comisiei SRI.