Înfiinţarea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost votată de 19 parlamentari, în timp ce opt s-au opus, iar unul s-a abţinut.
Totodată, s-a adoptat un amendament propus de președintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, astfel încât ancheta făcută de Parlament să nu se suprapună cu cea făcută de Parchetul General.
„Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzie am făcut un amendament în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracțiunii de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor electorale, infracțiune de care nu am prea auzit, în așa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de către Parchet. Doar în Regulamentul Camerei se vorbea că este interzisă o astfel de suprapunere, am precizat în mod expres că nu intrăm în această zonă, prin urmare nu mai avem niciun motiv să blocăm adoptarea hotărârii”, a explicat Nicolicea.
Preşedintele Comisiei juridice a fost solicitat să prezinte obiectivele acestei comisii, având în vedere că unele competenţe au fost eliminate, el refuzând.
„Vă rog să vă uitaţi la articolul acela, avem de la litera a până la litera o, ca obiective. Sunt foarte multe. Nu pot să le enumăr acum pe toate”, a spus el. Rugat să le precizeze doar pe cele importante, Nicolicea a repetat: „V-am spus, de la litera a, la litera o. Dacă vreţi, le citiţi”.
La remarca unui jurnalist că publicul aşteaptă o comunicare din partea lui, Eugen Nicolicea a spus că „publicul de acasă va avea comunicatul oficial”.
Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta.
Întrebat dacă ele pot astfel refuza să participe, Nicolicea a confirmat: „Aşumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare”.
Înfiinţarea Comisiei de anchetă va fi votată, miercuri, de plenul reunit al celor două Camere.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că Ministerul Public a analizat cu atenţie discuţiile din spaţiul public legate de afirmaţiile lui Dan Andronic privind alegerile din 2009. „Se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”, se precizează în comunicatul Ministerului Public.
Deschiderea unui dosar blochează înfiinţarea unei comisii parlamentare cu acelaşi scop, potrivit procedurilor legale.
Parchetul General deschide un dosar penal în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic pe tema deturnării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2009. Decizia Parchetului apare în contextul în care și Parlamentul vrea să înființeze o comisie de anchetă pe această temă, care însă, în acest caz, ar putea fi blocată.
„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”, se arată în comunicatul Parchetului General.