Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au decis constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au adoptat miercuri un raport privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, PNL anunţând că va analiza posibilitatea de a cere controlul constituţional.
Filip Stan
10 mai 2017, 14:07
Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au decis constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

În favoarea raportului privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 s-au exprimat 16 parlamentari, nouă aleşi au fost împotrivă, iar unul s-a abţinut.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat, miercuri, raport suplimentar de adoptare hotărârii cu privire la înființarea Comisiei de anchetă referitoare la alegerile prezidențiale din 2009, cu 16 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și o abținere.

 „Am introdus amendamentul propus de mine, care specifica faptul că nu putem să intrăm într-o zonă în care se desfășoară o anchetă, deci nu pot face obiectul comisiei de anchetă acele aspecte care vizează începerea urmăririi penale prin infracțiunile prevăzute în comunicatul Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În clarificarea obiectivelor au fost aduse niște nuanțări. Printre obiective se numără verificarea dispozițiilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2009″, a explicat președintele Comisiei juridice de la Cameră, Eugen Nicolicea.

Alte obiective ale comisiei de anchetă vor fi: verificarea posibilei existențe a unor mecanisme paralele de influențare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacității de procesare în timp real a solicitanților care au votat în unele secții de vot, în special din afara granițelor țării; verificarea legalității achiziționării aplicațiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale în anul 2009; verificarea modalității în care s-a asigurat transparența și cunoașterea de către reprezentanții partidelor politice a acestor aplicații, precum și determinarea implicării unor instituții sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuțiile stabilite prin lege pentru aceste instituții în cadrul procesului electoral.

„Nu constituie obiect al comisiei parlamentare de anchetă elementele ce țin de infracțiunile de abuz în serviciu, falsificarea documentelor și evidențelor electorale, infracțiuni pentru care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări in rem, conform comunicatelor din data de 24 aprilie 2017, respectiv 26 aprilie 2017”, este amendamentul propus de Eugen Nicolicea și adoptat de comisii, conform Agerpres.

„În momentul în care se va întâmpla ca noi să găsim aspecte care să aibă conotații penale sau care ar putea să intre în obiectul de anchetă prevăzut deja prin aceste comunicate date sau care vor mai fi date, Parlamentul întrerupe controlul pe aceste subiecte și trimite toate documentele către Parchet”, a menționat Nicolicea.

În regulamentul de funcționare al comisiei de anchetă au fost introduse și modificările la Regulamentul Camerei cu privire la obligativitatea prezentării la audierile comisiei.

Acest raport urmează să intre joi în dezbaterea plenului comun al Parlamentului.

PNL a anunţat că va analiza posibilitatea de a cere controlul constituţional după ce raportul va fi votat de plenul reunit al Parlamentului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că înfiinţarea comisiei de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, afirmând că ancheta Parchetului nu va putea „să acopere tot”.

Citeşte şi: Parlamentul amână pentru joi înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009

„Eu cred că săptămâna viitoare avem toate condiţiile să adoptăm ce era de adoptat şi modificări la Regulament şi comisia în sine să înceapă să lucreze”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat când îşi va începe activitatea comisia de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, arată Mediafax.

Întrebat care vor fi obiectivele comisiei de anchetă, în contextul în care Parchetul a cerut procesele verbale de la BEC şi comunicările cu BEJ, Liviu Dragnea a afirmat că nu crede că Parchetul General poate „să acopere tot”.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a decis, în 26 aprilie, retrimiterea la Comisiile juridice a Raportului privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, pentru o săptămână, pentru clarificarea obiectivelor acesteia.

Propunerea de retrimitere la Comisiile juridice a fost avansată de liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a invocat faptul că obiectivele Comisiei de anchetă, stabilite în regulamentul acesteia, trebuie clarificate ca urmare a faptului că PÎCCJ a deschis o anchetă cu un obiectiv similar.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. E vizată într-un dosar de evaziune fiscală
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Leon Panetta critică deficiențele de securitate în încercarea de asasinare a lui Donald Trump în Pennsylvania
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'