Comisiile parlamentare de apărare dezbat Carta albă a apărării

Comisiile pentru apărare ale Parlamentului se întrunesc marţi pentru a dezbate Carta albă a apărării, document în care se precizează că armata se confruntă cu numeroase probleme, legate de organizare şi finanţare, care au dus la scăderea capacităţii de luptă şi intervenţie a acesteia.
Iulian Tudor
12 nov. 2013, 13:41
Comisiile parlamentare de apărare dezbat Carta albă a apărării

În documentul elaborat de Ministerul Apărării Naţionale, transmis Parlamentului de către CSAT, se menţionează că structura de forţe a armatei s-a redus drastic, de la 330.000 de militari în anul 1990, la 90.000 în prezent, numărul maxim de posturi finanţate de la bugetul de stat fiind de aproximativ 82.000, scrie Mediafax.

„Procesul nu a fost susţinut de alocarea constantă a resurselor necesare modernizării şi înzestrării, fapt care a condus la scăderea graduală a capacităţii de luptă şi intervenţie la un nivel critic”, se arată în Carta albă a apărării.

Ministerul Apărării susţine că lipsa susţinerii bugetare a afectat profund procesul de transformare, definit şi detaliat în Strategia de transformare a Armatei României, în condiţiile în care bugetul apărării a scăzut în ultimii ani de la 1,84% din PIB în 2006, la 1,26% din PIB în 2012.

Resursele alocate Ministerului Apărării Naţionale necesită suplimentarea graduală cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea nivelului de 2% din PIB, în conformitate cu nevoile armatei şi recomandarea NATO.

Potrivit documentului citat, structura armatei, inclusiv sistemul de comandă şi control nu mai corespund, în ansamblu, nevoilor actuale ale misiunii şi nu sunt compatibile cu structurile de conducere ale celorlalte state membre NATO şi UE, compatibile ca mărime cu România.

Ministerul Apărării susţine că actuala structură a Armatei României este, în unele părţi, dezechilibrată, organizată uneori pe criterii de circumstanţă şi consumatoare de resurse.

În Carta albă se precizează că politicile de personal şi statele de organizare ale unităţilor au fost modificate şi nu mai sunt dimensionate în concordanţă cu nevoile misiunii sau pe tipuri de structuri şi că se menţin neajunsuri la nivelul managementului de ansamblu al resursei umane.

„În privinţa capacităţii operaţionale a forţelor, aceasta este redusă, fiind afectată grav, atât de starea de operativitate a tehnicii, cât şi la nivelul de instruire. (…) Echipamentele majore sunt nefuncţionale în proporţie de 60%, cu tendinţe de agravare a situaţiei. Ca urmare a subfinanţării mentenanţei, starea de operativitate a tehnicii de aviaţie şi de apărare aeriană cu baza la sol a atins un prag critic. Aceeaşi tendinţă se manifestă şi la tehnica specifică Forţelor Terestre şi la unele tipuri şi clase de nave din înzestrarea Forţelor Navale”, mai arată autorii documentului.

Potrivit acestora, asigurarea materială a instrucţiei şi echipamentului individual sunt improprii, reglementate defectuos şi cu un grad de asigurare sub necesar.

„Nivelul de pregătire a forţelor destinate serviciului de luptă este menţinut cu dificultate la standardele NATO şi prezintă vulnerabilităţi, în special în ceea ce priveşte reacţia împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional şi comun NATO şi în creşterea numărului de catastrofe aviatice”, se mai arată în documentul ce va fi analizat de parlamentarii din comisiile pentru apărare.

Potrivit Cartei albe, susţinerea forţelor în operaţii este dificilă şi se realizează, în mare parte, de către aliaţi sau parteneri, în special SUA, iar obiective asumate faţă de NATO, conform „obiectivelor Forţei” nu sunt îndeplinite la standardele cerute, majoritatea fiind acceptate „cu limitări”.

În privinţa structurii militare, Ministerul Apărării subliniază că aceasta prezintă un nivel ridicat de risc pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţilor curente: există un număr mare de cazărmi, dificil de întreţinut şi cu costuri mari, iar în unele situaţii, cu un grad ridicat de pericol pentru desfăşurarea activităţilor zilnice.

Referitor la cadrul legislativ, se apreciază că acesta a fost dezvoltat cu unele incoerenţe, riscând să devină inadecvat situaţiei actuale şi impropriu desfăşurării procesului de modernizare a sistemului militar, adăugându-se că unele acte normative au fost adoptate pentru rezolvarea unor probleme conjuncturale sau punctuale, cu efecte negative pe termen mediu şi lung.

Carta albă a apărării este un document de bază al sistemului de planificare a apărării naţionale, elaborat la nivel departamental, prezintă perspectiva MApN privind refacerea capacităţii operaţionale a Armatei României şi dezvoltarea capabilităţilor necesare îndeplinirii misiunilor încredinţate, rezultate în urma desfăşurării procesului de revizuire strategică a apărării pe termen scurt, cuprinzând perioada 2013-2016, precum şi orientările pe termen mediu, până în anul 2022.

În 4 noiembrie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, declara că în ultimii cinci ani bugetul Armatei „a fost din ce în ce mai mic, scăzând de la 1,9 la 1,26% din PIB”, el precizând că în Carta Albă a Apărării sunt prezentate mai multe programe de înzestrare şi modernizare a Armatei.

„În conformitate cu Legea Planificării Apărării din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numeşte Carta Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, este realizat în premieră. Sigur că acest document face şi o radiografiere a situaţiei Armatei Române în ultimii zece ani şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată şi înzestrată pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile pe care le are atât în ceea ce priveşte securitatea naţională, cât şi obligaţiile internaţionale pe care le avem atât la nivel NATO, cât şi la nivelul Uniunii Europene”, a explicat ministrul Apărării.

El a adăugat că „Armata e capabilă să execute orice misiune, fie că este vorba de misiuni în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul ţării, fie că este vorba de misiuni umanitare”.

Carta Albă a Apărării a fost întocmită de Ministerul Apărării, aprobată de Executiv şi avizată de CSAT în luna iunie.

Citeşte şi Militarii români, lăudaţi de americani în timpul vizitei oficialilor români la Pentagon

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face bani frumoși: „O duce cel mai bine”
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Germania nu va livra rachete Taurus Ucrainei, declară cancelarul Scholz
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android