Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, bugetul ICR, cu unanimitate de voturi. La şedinţa comisiilor din Parlament au fost prezenţi Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Mariana Drăghici, director general economic al ICR.
„Pe baza limitei bugetare pe care am primit-o de la Ministerul Finanţelor şi în care am încercat şi sper că vom reuşi să ne încadrăm, asta neînsemnând că nu ne-am dori sume mai mari şi mai consistente, pentru că anul care urmează este unul plin de provocări, aşadar această limită acordată de 28 de milioane de lei am încercat să o repartizăm pe mai multe capitole. La nivelul programelor care reprezintă principala noastră prioritate se vor cheltui în anul 2014 65,2% din bugetul alocat, cheltuieli administrative de 11,9% şi cheltuieli de personal 23,71%”, a declarat Zamfiroiu, la şedinţa de vineri a comisiilor de cultură.
De asemenea, Lilian Zamfiroiu a precizat că o altă prioritate a instituţiei pentru anul 2014 este participarea României la târgurile de carte internaţionale. „După succesul pe care l-am înregistrat în acest an la Paris şi la Goteborg, unde România a avut statutul de invitat de onoare, la ambele târguri, anul viitor ne vom concentra eforturile pe târgurile de la Paris, Istanbul, New York, Torino, Praga, Londra, Madrid şi Stockholm„, a spus acesta. Potrivit lui Zamfiroiu, România va fi prezentă pentru prima oară la Târgul de Carte de la New York, cu un stand propriu.
Preşedintele ICR a enumerat şi alte activităţi ale institutului, printre care participarea la Festivalul Filmului European, precizând că cinema-ul românesc este într-un „galop de sănătate” şi continuă să fie premiat la evenimentele de specialitate. El a precizat că în bugetul pe 2014 sunt prevăzuţi şi bani pentru Bienala de la Veneţia şi Festivalul de Jazz din Elveţia.
În şedinţa de vineri a fost propus spre adoptare amendamentul deputatului PC Ovidiu Alexandru Raeţchi, care prevedea atribuirea în bugetul ICR a sumei de 30.000 de lei, pentru introducerea unor cursuri de limbă, literatura şi istoria română online pentru copiii cetăţenilor români din afara graniţelor. În acest context, Lilian Zamfiroiu a explicat membrilor comisiilor reunite pentru cultură că acest proiect presupune crearea unei platforme performante, suma prevăzută nefiind suficientă.
„Avizul ICR a fost negativ şi s-a bazat pe o analiza pe care am făcut-o împreună cu un grup de informaticieni, care mi-au spus că, pentru a susţine o astfel de iniţiativă, ar trebui să amenajăm o platformă informatică foarte complexă, care ar presupune costuri mult mai mari decât cei 30.000”, a spus Zamfiroiu.
Amendamentul a fost respins de membrii Comisiilor reunite pentru cultură şi media din Camera Deputaţilor şi Senat.
Bugetul Institutului Cultural Român în anul 2013 a fost de 26.868.000 de lei.