Comision la amenzi. Inspectorii ANAF vor fi premiaţi din sumele pe care le confiscă, se dă „spor de amendă”

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane de euro. Primele vor fi plătite din banii confiscați.
Filip Stan
03 feb. 2025, 14:09
Comision la amenzi. Inspectorii ANAF vor fi premiaţi din sumele pe care le confiscă, se dă
Anunţul momentului de la ANAF. Schimbarea de ultimă oră care dă peste cap toate calculele românilor

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază, calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima, pentru ”performanțe excepționale”, potrivit unei Ordonanțe de Guvern.

Citește și ANAF va schimba procedura de eșalonare la plată. Debitorii vor depune mai puține documente. Noi condiții pentru firmele în insolvență

Concret, angajații ANAF de la Inspecție Fiscală, Antifraudă și Executare Silită vor fi premiați atunci când constatările stabilite (acestea trebuie să fie definitive în urma contestațiilor) și încasate depășesc 10 milioane de euro. Primele vor fi achitate din sumele încasate de la contravenienți.

Premierea este la discreția președintelui ANAF

Astfel, președintele ANAF poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul ANAF atunci când din activitatea de inspecție fiscală sau după caz, de control antifraudă, sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.

Cine sunt românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără să plătească CASS. Anunț de ultimă oră de la ANAF

Plata stimulentelor financiare se realizează dintr-un fond constituit la nivelul ANAF prin reținerea, ca venituri proprii, din sumele stabilite și încasate (prin acte administrativ-fiscale sau procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, rămase definitive în sistemul căilor de atac) a unor sume echivalente cu de trei ori cuantumul salariilor de bază ale funcționarilor publici care vor primi stimulentele.

Angajații ANAF care stabilesc și încasează debite de peste 10 milioane de euro în urma inspecțiilor, controalelor antifraudă sau executărilor silite, pot fi premiați cu o sumă în valoare de cel mult trei salarii de bază, conform unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, relatează Termene.ro.

Prevederile ordonanței:

  • Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul din echipele de inspecție ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală atunci când, din activitatea de inspecție fiscală sau, după caz, de control antifraudă sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.
  • Valoarea stimulentelor financiare acordate potrivit dispozițiilor alin. (1) nu poate depăși de trei ori cuantumul salariului de bază al funcționarului public căruia i se acordă aceste sume.
  • Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se stabilește acordarea stimulentelor financiare potrivit dispozițiilor alin. (1) se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor stabilite în urma constatărilor echipei.

ANAF a colectat în ianuarie 41,6 miliarde de lei, în creștere cu 7,5%, anunță premierul. În proiectul de buget, veniturile totale ale statului în 2025 trebuie să crească cu 16,2%

ANAF a colectat în ianuarie, în contextul în care proiectul de buget nu a fost încă adoptat, 44,7 miliarde lei, în creștere cu 7,5% față de anul trecut, a declarat în deschiderea ședinței de Guvern premierul Marcel Ciolacu, afirmând că informația primită de la ministrul Finanțelor este o „veste bună”. Premierul nu a furnizat informații despre obiectivele ANAF pentru acest an, în care veniturile totale ale bugetului statului (nu doar cele de la ANAF) sunt prevăzute să crească cu 16,2%.

„Avem o veste bună de la ministrul Finanțelor, în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creștere de 7,5%”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de guvern.

Veniturile colectate de către ANAF au reprezentat anul trecut circa trei sferturi din veniturile totale ale bugetului, restul fiind alte tipuri de venituri, cum sunt, de exenplu, fondurile europene.

Anul trecut, ANAF a avut un program de încasări de 463,17 miliarde lei și a colectat venituri bugetare nete de 459,87 miliarde lei (date operative), în creștere cu 18,9% față de anul anterior. Suma colectată a fost cu 0,7% sub program (programul a fost revizuit în creștere în cursul anului).

Pentru anul 2025, Guvernul vizează pe venituri totale la buget de 667,52 miliarde lei, în creștere cu 16,2% față de 574,6 miliarde lei în 2024.

Luna ianuarie nu este, de obicei, o lună cu venituri foarte mari la ANAF, iar colectarea în prima lună din an poate fi un pic mai greoaie, având în vedere că impactul unor măsuri adoptate de către Guvern se va vedea mai târziu în cursul anului.

De exemplu, cea mai importantă dintre măsurile fiscale de creștere a veniturilor luate prin ordonanța trenuleț, eliminarea facilităților la salariile angajaților in construcții, IT, agricultură și industria alimentară, se va vedea abia din februarie, când ANAF are termen de încasare pentru impozit și contribuții aferente salariilor plătite de angajatori în ianuarie.

Și restricțiile impuse la microîntreprinderi vor aduce, probabil, mai mulți bani la buget abia în cursul anului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai