UPDATE 21.45 CExN a votat în unanimitate pentru retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu din PSD. Joi va avea loc o şedinţă în cadrul căreia va fi ales viitorul prim ministru. Surse politice citate de România TV au anunţat, însă, că Grindeanu este decis să nu depună mandatul, în ciuda deciziei luate la nivel de partid.
UPDATE 20.50 Sorin Grindeanu a plecat de la şedinţa CExN al PSD fără să facă declaraţii, dar a anunţat că va susţine o declaraţie de presă la Palatul Victoria miercuri seară. După plecarea lui Grindeanu conducerea PSD a rămas să delibereze. Grindeanu ar fi spus că este dispus să demisioneze doar dacă i se vor respecta câteva condiţii, una dintre ele fiind aceea de a-şi depune mandatul în momentul în care preşedintele Klaus Iohannis va numi un nou premier de la PSD. O altă condiţie este ca Liviu Dragnea să demisioneze şi el din fruntea PSD. „Nu vreau să cedăm guvernul opoziţiei”, le-ar fi spus Grindeanu colegilor de partid.
UPDATE: Surse politice participante la CExN al PSD au declarat că Grindeanu și-a întrebat colegii din conducerea social-democrată cine a întocmit raportul de evaluare a miniștrilor și le-a precizat că el vede și ia la cunoștință pentru prima oară, chiar în acel moment, de acest document.
De asemenea, conform surselor citate, acesta le-a spus liderilor PSD: „L-ați trezit pe Iohannis cu OUG 13 și acum vreți să îi dați Guvernul?”.
Totodată, au mai precizat sursele citate, premierul a venit la CExN cu propria analiză a activității guvernamentale, în care a subliniat că pe trimestrele I și II ale acestui an PSD a transmis ministerelor 97 de măsuri din programul de guvernare, iar dintre acestea doar 9 nu au fost realizate.
Sorin Grindeanu le-ar mai fi transmis colegilor din partid că în peste 20 de ani de când este membru PSD nu s-a confruntat cu o campanie agresivă cum a fost cea lansată la adresa sa în ultima lună de zile de către unii colegi din partid.
UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că miniştrii ALDE vor demisiona joi din Guvern.
UPDATE Sorin Grindeanu a declarat în faţa Comitetului Executiv Naţional al PSD că el consideră că şi-a făcut treaba în calitate de premier şi că joi se va duce la Palatul Victoria pentru şedinţa de guvern, cu toate că miniştrii au anunţat că nu se vor prezenta, potrivit unor surse politice citate de România TV.
UPDATE ALDE a decis, prin vot, să retragă sprijinul politic acordat actualului guvern, condus de Sorin Grindeanu, înţelegerea cu PSD fiind că în viitorul cabinet nu va fi cooptată UDMR sau o altă formaţiune politică, ci se va păstra actuala structură organizatorică.
UPDATE Conform România TV, aproape toți miniștrii PSD și-au semnat demisiile și își vor anunța plecarea din Guvern la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al partidului. Şase au refuzat să-şi dea demisia.
UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la Parlament, unde va participa la ședința Comitetului Executiv Național al Partidului Social Democrat.
El a intrat în sala de ședință înainte ca președintele partidului, Liviu Dragnea, să fi sosit.
Grindeanu nu a dorit să facă nicio declarație de presă.
Organizaţia PSD Iaşi şi-a anunţat susţinerea pentru premierul Sorin Grindeanu. „Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului şi parlamentarii PSD, formaţiune care a propus actuala formulă guvernamentală. Organizaţia Municipală Iaşi consideră că PSD trebuie să evite conflictele interne şi disputele publice pe marginea guvernării, iar eventualele disfuncţii şi imperfecţiuni în activitatea politică, ca şi în cea guvernamentală trebuie discutate şi rezolvate cu sinceritate şi responsabilitate”, transmite PSD Iaşi.
Liderii social democraţi din Iaşi spun că trebuie să se facă eforturi pentru ca formaţiunea politică să evite o premieră tristă, „cu efecte de imagine greu de anticipat, în care un partid care a câştigat alegerile să îşi îndepărteze propriul Guvern la mai puţin de jumătate de an de la investire fără un motiv bine fundamentat”.
UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, înaintea CEx, că el nu a cerut şi nu cere demisiile nimănui, că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu şi că nu este vorba despre „probleme personale”, între ei fiind „ţara”.
„Eu nu am cerut şi nu cer demisiile nimănui”, a susţinut Liviu Dragnea.
Întrebat în continuare despre demisiile miniştrilor şi a premierului, liderul PSD a replicat: „Dar de ce trebuie să discutăm neapărat de asta?”.
Dragnea a susţinut că CEx va face „o analiză riguroasă pe cifre a raportului de evaluare”.
Liviu Dragnea a susţinut că nu este certat cu premierul Sotin Grindeanu.
„Nu sunt probleme personale. Între noi este ţara”, a mai afirmat Dragnea.
UPDATE Vicepreședintele PSD Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a declarat miercuri că nu a cerut demisia nimănui din Guvern, ci schimbarea modului de lucru.
„Așteptăm cu toții evaluarea care s-a făcut în această perioadă și după aceea se vor face anumite propuneri politice și le vom vota. Eu am cerut schimbarea modului de lucru, nu schimbarea unui ministru sau altul sau demiterea cuiva. Dacă reluați declarațiile mele, veți vedea că eu am dorit, în numele bucureștenilor, să se schimbe modul de lucru, colaborarea, comunicarea între autoritățile publice locale, deci și Primăria Capitalei și primăriile de sector cu Executivul. Nu am cerut demisia nimănui”, a precizat Firea, înaintea reuniunii Comitetului Executiv Național al PSD.
Întrebată ce va face în ședință, Gabriela Firea a spus că, în primul rând, își va spune un punct de vedere în legătură cu raportul care va fi prezentat referitor la evaluarea Guvernului.
UPDATE Niciunul dintre miniștrii Guvernului Sorin Grindeanu nu și-a depus oficial demisia la Secretariatul General al Guvernului sau la Cabinetul premierului până miercuri în jurul orei 15,20.
„Până la momentul trimiterii acestui răspuns nu a fost înregistrată la Cabinetul prim-ministrului și nici la SGG demisia niciunui membru al Guvernului”, se arată într-un răspuns al Biroului de presă al Executivului la solicitarea Agerpres.
UPDATE Conducerile PSD și ALDE se vor reuni într-o ședință a coaliției de guvernare miercuri după-amiază la Parlament, au precizat pentru AGERPRES surse politice.
Reuniunea coaliției de guvernare este programată să se desfășoare după Comitetul Executiv Național al PSD și, respectiv, Biroul Politic Central al ALDE și va fi urmată de declarații comune de presă, au precizat sursele citate.
UPDATE Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că el şi-a îndeplinit măsurile prevăzute în programul de guvernare, dar i se pare normal să se supună deciziei pe care partidul o va lua cu privire la o posibilă remaniere, în condiţiile în care a fost numit pe această funcţie şi nu a dat concurs.
„Eu cred că am îndeplinit măsurile care au fost prevăzute în programul de guvernare, suntem la zi. Eu am fost numit în această funcţie, nu am dat concurs, deci partidul va decide, conducerea partidului va decide ce se va întâmpla şi mă supun deciziei respective. Mi se pare normal”, a afirmat Pavel Năstase.
Întrebat ce va face dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere să rămână alături de el în Guvern, ministrul a spus că şi prim-ministrul face parte din acelaşi partid.
„Şi premierul face parte din acelaşi partid, tot din PSD şi eu cred că azi va fi o întâlnire de analiză, de discuţii şi de luat decizii”, a răspuns el.
Năstase a ţinut să precizeze că „această evaluare s-a realizat în mod continuu, şi se face o analiză pe trimestru”.
Ministrul a susţinut că nu îşi aduce aminte de demisiile în alb pe care şi le-au depus membrii Cabinetului la preluarea portofoliilor, în condiţiile în care el nu şi-a dat o asemenea demisie.
UPDATE Miniştrii din Guvernul Grindeanu au fost convocaţi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la o şedinţă înaintea Comitetului Executiv Naţional, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate.
Întâlnirea are loc la sala grupului PSD din Camera Deputaţilor, acolo unde se va ţine şi şedinţa Comitetului Executiv, începând cu ora 16.00 şi la care este aşteptat şi premierul Sorin Grindeanu.
Până la această oră au sosit la şedinţă miniştrii Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Gabriel Petrea, Ana Birchall, Florian Bodog, Marius Duncă, Adriana Petcu, Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb şi Viorel Ştefan.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat vineri, la Parlament, că miniştrii şi premierul Sorin Grindeanu şi-au depus demisiile în alb la partid, în momentul în care au preluat guvernarea, dar el nu le va folosi, deoarece demisia trebuie să fie un act „asumat şi explicat”.
UPDATE Sorin Grindeanu a avut discuții miercuri, la sediul Guvernului, cu mai mulți lideri de organizații județene ale PSD, arată Agerpres, citând surse politice.
Printre cei care s-au prezentat la Palatul Victoria, potrivit acelorași surse, s-au numărat deputatul Ion Mocioalcă, liderul PSD Caraș-Severin, și Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, liderul organizației județene.
La Guvern a mai fost prezent și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, care deține și funcția de consilier onorific al premierului.
UPDATE Sorin Grindeanu a declarat miercuri, la o discuţie informală cu jurnaliştii, că Liviu Dragnea nu i-a solicitat direct demisia, dar alţi lideri PSD au făcut acest gest şi că se aşteaptă să fie miniştri care să demisioneze. Totodată, premierul a afirmat că nu va demisiona şi că se aşteaptă la ”o execuţie publică”.
Întrebat de jurnalişti dacă Liviu Dragnea i-a cerut demisia, premierul Grindeanu a spus că ”doar voalat”, însă alţi lideri ai partidului i-au cerut-o direct.
În cadrul discuţiilor, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că unii miniştrii se simt ”jenaţi” de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi ”imediat înlocuitori pentru aceştia”.
Totodată, premierul a afirmat că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o în ceea ce priveşte membrii Guvernului şi punctat că ”Guvernul ne este al CEX, ci al României”.
El a susţinut că nu îşi doreşte ca PSD să plece de la guveranre şi ca va avea o poziţie publică după terminarea şedinţei Comitetului Eexcutiv al PSD de miercuri după-amiază.
Grindeanu spune că nu va demisiona, susţinând că ”ideea CEx este de a arăta că măsurile din programul de guvernare nu au fost luate”.
Premierul s-a arătat optimist în discuţia cu jurnaliştii.
UPDATE Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu nu va mai participa, miercuri, la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE.
”Reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, de la ora 12.15, va avea loc fără participarea premierului Sorin Grindeanu”, a anunţat în urmă cu puţin timp Biroul de presă al Guvernului.
UPDATE Premierul Sorin Grindeanu şi-a anulat, miercuri, participarea la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, eveniment care are loc la Palatul Victoria începând cu ora 12.15. El va merge doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD care se va reuni de la ora 16.00, la Parlament, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.
Potrivit programului oficial, premierul Sorin Grindeanu urma să participe la reuniunea Consiliului Naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, însă, potrivit surselor citate, evenimetul se va ţine în continuare însă fără prezenţa lui Grindeanu, care va participa doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD de la Parlament.
Şi marţi, premierul ar fi trebuit să participe la Conferinţa “Jump to Smart 1.0”, biroul de presă al Guvernului anunţând însă că Sorin Grindeanu şi-a anulat prezenţa la eveniment.
Premierul a evitat să participe în ultimele două zile la evenimente publice. El a avut mai multe întâlniri faţă în faţă cu Liviu Dragnea, care i-a cerut de fiecare dată să-şi dea demisia, însă Grindeanu a refuzat de fiecare dată. Ultima lor întâlnire a avut loc marţi seară, potrivit unor surse politice.
Soarta guvernului urmează să fie tranşată de liderii social-democraţilor, în contextul în care mai mulţi membri ai partidului sunt nemulţumiţi de activitatea Executivului şi de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare. Surse politice au declarat, pentru News.ro, că doar miniştrii Agriculturii, Muncii şi Internelor ar fi trecut evaluarea făcută de liderii PSD, procesul de evaluare fiind finalizat în cursul zilei de luni.
Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD se vor reuni, miercuri, de la ora 16, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat în condiţiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-ministru. În consecinţă, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui cabinet remaniat, fie se încearcă forţarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moţiune de cenzură.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au evitat să aibă poziţii publice în ultimele două zile, ei având întâlniri cu lideri ai partidului pentru a găsi o cale de mijloc în rezolvarea situaţiei tensionate dintre formaţiune şi Guvern. Astfel, premierul ar fi trebuit să participe, marţi dimineaţa, la Conferinţa “Jump to Smart 1.0”, biroul de presă al Guvernului anunţând însă că Sorin Grindeanu şi-a anulat prezenţa la eveniment.
În cadrul unei şedinţe de luni seara a social-democraţilor, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia, spunându-i că îi va retrage spijinul politic, au afirmat surse politice, pentru News.ro.
Informaţia a fost negată de preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, care a susţinut că nu a auzit pe nimeni care să-i ceară demisia premierului Sorin Grindeanu. Social-democratul a afirmat însă că partidul a descoperit ”extrem de multe” probleme la Guvern, iar prim-ministrul este cel care îşi asumă întregul Cabinet.
Totuşi, în cursul zilei de marţi au apărut noi informaţii legate de o nouă întâlnire dintre preşedintele PSD şi premier care s-a derulat într-un mod asemănător întrevederii precedente: Dragnea a cerut demisia Guvernului, iar Grindeanu a refuzat.
Anterior, preşedintele PSD şi-a exprimat public de mai multe ori nemulţumirea faţă de membrii Guvernului, motiv pentru care a decis să facă şi o evaluare a activităţii acestora în cele şase luni de la preluarea mandatelor. Mai mult, el a afirmat, duminică seara, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar.
Întrebat dacă este posibilă schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a răspuns: ”Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (…). Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo.”
De asemenea, ar exista şi varianta ca PSD să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, ceea ce ar fi o premieră pe scena politică, acest scenariu fiind însă negat de liderul social-democraţilor.
Întrebat despre reacţia partidului în cazul în care Sorin Grindeanu va refuza să demisioneze, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (…) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta.”
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost cea care a dat tonul criticilor la adresa guvernului şi a premierului Sorin Grindeanu, menţionând chiar şi numele câtorva miniştri cu care nu colaborează suficient de bine. Mai mult, ea a spus că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a acuzat că nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început”,
Afirmaţia sa a stârnit o serie de reacţii din partea Executivului şi a membrilor PSD. Sorin Grindeanu a afirmat, ziua următoare, că a fi premier este o „răspundere imensă” şi pentru a pune în practică programul de guvernare este nevoie de stabilitate, atrăgând atenţia că adversarii PSD „sunt în afara partidului”.
Şi preşedintele executiv al PSD şi apropiat al lui Dragnea, Nicolae Bădălău, a declarat, miercuri, că în rândul social-democraţilor sunt mulţi membri capabili să-i înlocuiască pe actualii miniştri, dar şi pe premier în cazul în care comisia care analizează activitatea Executivului va decide acest lucru.
El a susţinut că nemulţumirile social-democraţilor faţă de prim-ministru sunt legate de comunicare şi de ritmul de implementare a unor măsuri din programul de guvernare. ”Decât să avem un Guvern care nu aplică programul de guvernare, preferăm să mergem cu un nou Guvern. Nu acceptăm absolut niciun fel de derogare de la programul de guvernare şi de la ceea ce noi am promis cetăţenilor acestei ţări. (…) PSD are oameni competenţi şi o rezervă de cadre foarte bună care oricând poate înlocui un premier sau un ministru”, a explicat Bădălău.
Social-democratul Nicolae Bădălău a declarat, miercuri, că au fost depistate ”extrem de multe” probleme şi nerealizări ale Guvernului, printre portofoliile care nu au luat notă de trecere numărându-se cel al Finanţelor, Agriculturii, Transporturilor şi Agriculturii.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, săptămâna trecută, că există ministere unde ritmul de lucru ar putea fi mai accelerat, iar acolo unde există nemulţumiri a discutat cu miniştrii respectivi. „Sunt lucruri normale, lucrăm într-o echipă. Ei îşi doresc să-şi îmbunătăţească activitatea şi Guvernul să performeze”, a spus Grindeanu.
În contextul situaţiei tensionate din PSD şi a posibilităţii ca social-democraţii să se împartă în două tabere – pro şi contra Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea a luat în calcul şi cooptarea UDMR la guvernare.
În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD a afirmat că, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de miercuri, se poate lua în discuţie şi invitarea UDMR la guvernare, în condiţiile în care el nu exclude această posibilitate, având în vedere că reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au propus întotdeauna oameni competenţi în posturile guvernamentale.
Având în vedere informaţiile privind înlocuirea lui Sorin Grindeanu de la conducerea Guvernului, premierul a scris duminică, pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate.
Prim-ministrul a amintit de votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru „un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil”, iar încrederea acordată de români „nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt instabilitate”.
Postarea premierului nu a rămas fără reacţie din partea lui Liviu Dragnea, care a ţinut să precizeze că este greu să-i spună cineva că nu ţine la stabilitatea ţării, dar stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană. Liderul PSD a conchis spunând că ”ar trebui să fim mai atenţi cu ce se întâmplă la programul de guvernare”.