Comitetul de Miniştri al CoE este îngrijorat din cauza abrogării recursului compensatoriu. Reacţia Guvernului

Comitetul de Miniştri al CoE, îngrijorat de abrogarea într-un timp scurt a recursului compensatoriu, salută angajamentul Guvernului de a pregăti un nou plan de acţiune. Ministerul de Justiţie a amânat emiterea unei rezoluţii critice, optând pentru recomandare.
Romania TV
06 dec. 2019, 18:57
Comitetul de Miniştri al CoE este îngrijorat din cauza abrogării recursului compensatoriu. Reacţia Guvernului

UPDATE: Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat, vineri seară, după ce Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu, că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente”, iar protejarea acestora a impus abrogarea recursului compensatoriu. Dancă a precizat că se fac demersuri, împreună cu oficialii CEDO, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni legate de condiţiile de detenţie din România.

Dancă a fost întrebat, vineri seară, despre îngrijorările exprimate de Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului în legătură cu abrogarea recursului compensatoriu şi a spus: „A fost un angajament luat de actualul guvern înainte de învestire a fost un angajamentul luat prin programul de guvernare votate în parlament şi ne menţinem acest angajament. În acest moment, sunt discuţii la Ministerul Justiţiei cu oficiali din CEDO pentru a găsi şi a identifica o abordare în ceea ce priveşte riscurile de amendare, de sancţiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie reduse”.

Dancă a precizat că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor” au fost luate în calcul în acest demers.

„Noi considerăm că în acest moment viaţa şi siguranţa cetăţenilor români a impus abrogarea în regim de urgenţă a acestei măsuri şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente. În acest moment facem demersuri împreună cu oficiali CEDO pentru a evita aplicarea unor sancţiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condiţiile de detenţie pentru infractorii condamnaţi penal. Este un proces care se desfăşoară şi care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menţinerea recursului compensatoriu în vigoare”, a mai spus Dancă.

Acesta a precizat că Ministerul Justiţiei are „în vedere toate instrumentele la îndemână pentru a rezolva şi problema supraaglomerării din închisori”.

„Noi ne-am asumat că vom face toate demersurile pentru întărirea sistemului de probaţiune şi pentru o eliberare condiţionată a infractorilor care au comis fapte cu violenţă, astfel încât să nu fie puse în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor”, a mai afirmat Dancă.

Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) din cadrul Consiliului Europei, şi-a exprimat, după discuţia cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu şi a salutat angajamentul Guvernului de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului de Miniştri un nou plan de acţiune în acest sens. Conform ministerului român al Justiţiei, Comitetul de Ministri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare.

Într-un comunicat, comitetul salută participarea ministrului român al Justiţiei la discuţii şi schimbul constructiv de opinii cu acesta.

Forul CoE reaminteşte problemele structurale de lungă durată ale supraaglomerării şi condiţiilor inumane şi degradante de detenţie în închisori şi în centrele de detenţie ale poliţiei din România şi, de asemenea, progresele importante deja realizate, în special în reducerea supraaglomerării.

Cu toate acestea, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, la 4 decembrie 2019, Parlamentul a decis, într-un interval scurt timp, să înainteze o iniţiativă parlamentară care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu, fără să asigure, în acelaşi timp, orice altă cale de reparaţie capabilă să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în special articolele 13 şi 46;

Citeşte şi Deputatul Paşcan: Peste 500 de deţinuţi eliberaţi în baza legii recursului compensatoriu au comis noi infracţiuni violente

Reprezentanţii României sunt aşteptaţi să prezinte acest plan în martie 2020, toate cauzele având ca tema condiţiile de detenţie urmând să fie discutate atunci.

”După trei ore de dezbateri intense, în urma poziţiei şi argumentelor prezentate de Ministerul Justiţiei din România, Comitetul de Ministri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare. Ministrul Justiţiei a fost asistat la dezbateri de E.S. ambasadorul Răzvan Rusu, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, agentul guvernamental al României pentru CEDO, Simona-Maya Teodoroiu, precum şi de o echipă de experţi din cadrul Ministerului Justiţiei şi MAE”, a transmis MJ.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată miercuri de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. S-au înregistrat 272 de voturi „pentru”. Au existat şi cinci abţineri, printre cei care s-au abţinut numărându-se şi fostul ministru al Justiţiei , social-democratul Florin Iordache.

DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite scalpului să respire”
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
FACTURI DUBLE la energie! Ministrul Burduja anunță o nouă lovitură pentru români
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Costi Ioniță șocat de ce se întâmplă în Occident. Ce l-a marcat pe producător
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Meteorologii anunță NINSORI, PLOI și temperaturi negative! Care sunt zonele vizate?
Cancan.ro
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Guvernul aprobă achiziția a 23 de locomotive electrice pentru căile ferate din România
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Este gata” lista cu medicamente care e bine să nu le folosești înainte de a urca la volan