Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat vineri, la finalul Comitetului Executiv Naţional (CExN), că validarea candidaturilor de astăzi nu este o victorie, ci reprezintă o chestie normală, afirmând că, în ultimii ani, el şi alţi membri PSD care se luptă cu „un sistem hidos” au primit ameninţări. Acesta a afirmat în faţa jurnaliştilor că are emoţii şi abia se stăpâneşte să nu plângă.
„Nu putem vorbi despre victorie în CExN. Este vorba despre o chestie normală, faptul că ne-au aprobat colegii noştri (candidaturile – n.r.) să putem candida într-o competiţie liberă este foarte normal”, a declarat Codrin Ştefănescu.
El a spus că, de fapt, pentru funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general candidează „Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu şi Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu”.
“În momentul de faţă, avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea, contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu, ca secretar general, Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu, iar Congresul (…) va decide mâine dacă votează şi cu cine votează”, a afirmat acesta.
Ştefănescu a apreciat că discursurile candidaţilor vor fi „foarte puternice”, deoarece vocea acestora trebuie să se facă auzită.
“Vom avea discursuri la acest Congres, foarte puternice şi foarte pornite din suflet, la fel cum a fost discursul meu de astăzi din CExN, al unui om care de foarte mulţi de ani de zile se luptă în mod public cu un sistem hidos şi, pentru asta, eu, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu am primit şi ameninţări, şi presiuni, şi s-au întâmplat lucruri foarte ciudate. De aceea vocea nostră în Congres trebuie să fie auzită. Rămân cu regretul că nu pot candida la vicepreşedinţi pe formula asta cu regiuni oameni care au ceva de spus şi pe care poporul îi îmbrăţişează şi membrii PSD, şi votanţii noştri”, a menţionat secretarul general adjunct.
El a susţinut că delegaţii PSD care participă la Congres nu vor putea fi influenţaţi.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat vineri că îl va propune pe preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.
„I-am spus domnului Bădălău, după Congres o să convocăm Consiliul Naţional şi eu să-l propun ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD”, a declarat Dragnea după Comitetul Executiv Naţional al PSD.
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a fost întrebată, vineri, după CExN, dacă mâine şi-ar putea retrage candidatura la funcţia de preşedinte executiv, ea evitând să dea un răspuns tranşant. ”Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic”, a spus Andronescu.
Ea le-a mulţumit colegilor din CExN pentru aprobarea candidaturii şi şi-a exprimat speranţa că sâmbătă va fi ”un congres cât se poate de normal şi natural”.
Ecaterina Andronescu a precizat că îşi pregăteşte discursul pentru congres, care va fi unul constructiv, nu pentru susţinerea candidaturii.
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat la finalul Comitetului Executiv al PSD de vineri, întrebat dacă partidul va avea o conducere mai bună, că nimeni nu este indispensabil, iar „viaţa nu se opreşte la nivelul unei conduceri”. Oprişan a afirmat că PSD este un „organism viu”, în care oamenii discută şi găsesc soluţii mai bune pentru guvernarea ţării.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că au fost validate toate candidaturile depuse pentru congres şi a ţinut să precizeze că el îl va propune pe Niculae Bădălău pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.
”Toţi cei care şi-au depus candidatura vor fi trecuţi pe buletinele de vor”, a precizat Dragnea.
CExN a stabilit şi preşedintele Comisiei de numărare a voturilor la congres. ”Cine să fie? Domnul Manda”, a spus Dragnea.
19 dosare au îndeplinit condiţiile şi au intrat automat pe buletinele de vot. Condiţiile erau declaraţia de candidatură şi recomandarea organizaţiei din care face parte candidatul.
Deşi nu aveau recomandarea organizaţiilor, au fost aprobate candidaturile Ecaterinei Andronescu, a lui Nicolae Bănicioiu, a lui Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu, primele trei în unanimitate.
”Doamna Dăncilă împreună cu celelalte nouă doamne din Biroul Permanent Naţional sunt sigur că vor aduce mai mult echilibru şi mai multă armonie între noi. (…) Zece doamne vor fi în BPN, dacă va fi aleasă dna Dăncilă, pe care eu o susţin preşedinte executiv, opt vicepreşedinţi şi preşedinta la Femei”, a spus Liviu Dragnea, înaintea şedinţei CExN al PSD.
El a criticat-o, însă, pe Ecaterina Andronescu, care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, care a criticat conducerea PSD că delegaţii la congres nu cunosc rezoluţiile care vor fi votate sâmbătă.
”Eu am cerut tuturor colegilor mei să se implice în elaborarea acestor documente. Sunt mulţi implicaţi, sunt mulţi care au lucrat la ele şi cărora le mulţumesc. Să stai pe margine să spui de ce ce nu facem nişte documente… Păi hai la muncă. Dacă stai prin porţile PSD-ului nu prea poţi să lucrezi”, a mai afirmat liderul social-democrat.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că dacă mai sunt „personaje” care nu au înţeles că sunt cu toţii responsabili pentru proiectele românilor, e cazul ca acestea să plece.
Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră fireşti tensiunile dintr-un partid înainte de Congres.
„Dacă aş fi puţin mai destins, aş lua-o pe o linie ironică şi aş spune că partidul este viu. Doar într-un partid mort sau fără membri nu există nicio tensiune. (…) Nu cred că există vreun partid în România în care să nu existe niciun fel de frământare în perioada Congreselor”, a afirmat, vineri, Buzatu, înainte de şedinţa conducerii PSD.
Întrebat dacă femeile vor aduce pacea în PSD, Buzatu a spus: „În general, femeile sunt mai paşnice şi, acolo unde sunt personalităţi de gen feminin, sunt foarte active şi merg foarte mult pe linia aceasta a păcii”.
Nicolae Bănicioiu a declarat vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, întrebat despre o posibilă persoană care ar vrea să dezbine PSD şi dacă ar fi vorba chiar de preşedintele Liviu Dragnea, că doar Traian Băsescu a dorit „să omoare” partidul şi că speră să nu existe şi persoane din interior care să facă asta. El a subliniat că PSD este fidel principiilor social-democrate.
„Eu ştiam că doar Traian Băsescu a vrut să omoare acest partid şi sper să nu fie şi colegi din interior. Partidul ăsta a fost unit şi a rămas fidel principiilor social-democrate de la înfiinţare. Nu am avut aşa sincope, nici măcar îndoctrinate cum au avut alte partide din România. Dar cred că PSD nu ar trebui să urmărească modelele de succes, de exemplu, al PDL”, a declarat Nicolae Bănicioiu.
Întrebat ce părere are despre faptul că liderul PSD o susţine pe Viorica Dăncilă, Bănicioiu a precizat că Liviu Dragnea îi susţine pe toţi membrii oneşti de partid.
„Liviu Dragnea susţine toţi membrii oneşti de partid. Eu sunt un membru onest de partid. Săptămâna asta o susţine pe Viorica Dăncilă, săptămâna trecută avea altă părere. Deci Liviu Dragnea este tot un membru de partid, ca şi mine, şi are tot un vot”, a spus Băncioiu.
De asemenea, întrebat dacă a primit mesaje de susţinere de la alţi membri PSD, Bănicioiu a spus că sunt prieteni pe holuri, însă la CEx nu se afişează împreună ca să nu îi pună în situaţii dificile.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, întrebată dacă i se va accepta candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv, că nu este importantă funcţia, adăugând că nu crede că are susţinerea lui Liviu Dragnea.
„Nu cred că e importantă funcţia”, a spus Andronescu.
Ea a precizat că va constata în şedinţa CExN dacă va avea susţinerea unei organizaţii a partidului.
În opinia sa, este un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.
„Eu cred că acest lucru este foarte bun, pentru că eu cred că femeile au dovedit că pot, că au resursele şi intelectuale şi de toate”, a afirmat senatorul PSD.
Întrebată dacă are susţinerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru candidatura sa, Andronescu a răspuns: „Nu cred”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, înaintea şedinţei CExN al PSD, care a început la această oră, că va propune în cadrul reuniunii validarea tuturor candidaturilor, pentru a nu lua şansa ”unor mari personalităţi să ajungă în conducerea PSD”.
Întrebat dacă astăzi vor fi validate toate candidaturile pentru congres, Dragnea a răspuns: ”N-am de unde să ştiu ce va face CEx, care e o structură democratică, dar o să încerc să-i conving pe colegii mei să le aprobe. Am înţeles că unul dintre candidaţi nu are nici măcar declaraţia de candidat, e doar un dosar. Dacă e cazul, aprobăm şi un dosar gol, ca să nu mai fie…”
”Eu propun. Eu m-am abţinut când s-a votat această condiţie, care a fost considerată de toţi colegii noştri o condiţie minimală, dar pentru a nu fi discuţii o să încerc să-i conving ca toată lumea să candideze, să nu luăm şansa unor mari personalităţi să ajungă în conducerea PSD”, a mai declarat liderul PSD.
Luptele interne din PSD „pun în pericol” Centenarul Marii Uniri, iar schimbările dese de miniştri ai Culturii, „unde au fost schimbaţi toţi secretarii de stat, ultimul chiar în această săptămână”, au generat blocarea tuturor celor 2.048 de proiecte selectate de departamentul de resort, a declarat, vineri, vicepreşedintele PNL Florin Roman
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat vineri, înaintea Comitetului Executiv (CExN), că speră ca toţi să îşi aducă aminte de lucrurile bune care s-au întâmplat în PSD şi să fie uitată “situaţia neplăcută în care ne aflăm cu toţii astăzi”. El afirmă că, pentru posturile de vicepreşedinţi, trebuiau să fie scoase la concurs 20 de locuri, iar aceştia să nu fie aleşi pe regiuni, ci pe specialitate.
“Sper ca împreună cu toţii să ne aducem aminte şi de lucrurile bune din interiorul partidului şi despre campaniile noastre şi despre lucrurile pe care le-am făcut împreună, şi să uităm de situaţia neplăcută în care ne aflăm cu toţii astăzi şi de toate declaraţiile care s-au făcut (…) şi despre faptul că nu intrăm foarte uniţi în Congres. Sper şi eu, şi Nicu Bănicioiu, Cati Andonescu şi ceilalţi colegi ai mei să găsim calea amintirilor. Să ne amintim cu toţii prin câte bătălii am trecut împreună şi dacă e normal să mergem aşa dezbinaţi în acest Congres. Eu sper ca astăzi să găsim această soluţie colegială, prietenească, de camarazi, că a devenit acum un laitmotiv. Să ne amintim de tot, şi de faptul că am fost la zilele noastre de maştere, în campanii, botezuri, nunţi, cununii, în caravane, bătălii extraordinar de politice, am fost şi lângă colegii noştri când au avut de suferit în vânătoarea asta. Dacă toate aceste chestii se pot şterge cu buretele, atunci este foarte grav. Suntem îngrijoraţi de absolut tot în ultimele zile, aţi văzut declaraţiile noastre vizavi de depunerea candidaturii. Nu credeam că o să ajung în această situaţie după atâţia ani de zile, în care am fost una dintre vocile, zic eu importante, ale partidului în bătăliile pe care le-am dus. Să nu reuşesc să îmi depun candidatura pentru că regulamentul prevede nişte norme şi comenzile, şi ordinele au sunat într-un fel”, a spus Codrin Ştefănescu.
Potrivit listei oficiale, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.
De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.
Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.
În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.
În Regiunea de Sud – Est candidează Lucreţia Roşca şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord – Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.
Pentru partea Nord – Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania – Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.
Probleme ar putea fi înregistrate în cazul validării candidaturilor lui Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu şi al Ecaterinei Andronescu, aceştia neavând susţinerea unor organizaţii pentru a candida. Ei au şi criticat modul de organizare a Congresului şi condiţiile impuse pentru a putea candida.
În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că este o minciună ce spun unii referitor la faptul că acest Congres este organizat pentru a primi funcţii cei care îi sunt apropiaţi lui şi pentru „a scăpa” de cei care îl critică. De asemenea, referitor la afirmaţiile unor lideri PSD care critică actuala conducere, Liviu Dragnea spune că şi ei fac parte din ea şi că „toată lumea vorbeşte peste tot, este o întrecere foarte dură în declaraţii”.
Liviu Dragnea a spus că este o minciună faptul că el ar organiza Congresul doar pentru a „scăpa” de membii PSD cu care este în conflict.
„Nu, este o minciună, dar eu m-am hotărât să vorbesc mai multe după Congres, pentru că nu vreau să influenţez votul şi nu vreau să mă acuze cineva că am spus unele lucruri care ar putea afecta şansa la alegeri, dar partea principală la Congres va fi prima parte, când vor fi prezentate câteva documente şi supuse aprobării”, a declarat liderul PSD.
Întrebat dacă el va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte candidaţii la Congres, acesta a spus: „Ultimul cuvând îl va avea CEx”.
Referitor la declaraţia vicepreşedintelui Ecaterina Andronescu, care a afirmat că la acest Congres nu era nevoie de alegeri, ci de discuţii despre proiectul de ţară, Dragnea a întrebat de ce mai candidează aceasta la funcţia de preşedinte executiv.
“Da, văd că se concentrează foarte mult pe proiectul de ţară în ultimele săptămâni, dar startul proiectului va fi prezentat la Congres. Cele două argumente pentru alegeri au fost susţinute de o majoritate covârşitoare, 4-5 excepţii din tot CExN, şi anume o repartizare total echilibrată pe teritoriul ţării a conducerii centrale şi o paritate între bărbaţi şi femei. Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm? Şi atunci eu zic că e bine să candidăm”, a spus liderul social-democraţilor.
De asemenea, întrebat despre declaraţiile membrilor PSD care critică întreaga conducere, Liviu Dragnea a spus că aceştia fac parte din conducere.
„Întregii conduceri din care fac parte şi ei. Iertaţi-mă, toate deciziile au fost luate împreună, cine e epurat? În ceea ce priveşte punctele de vedere, toată lumea vorbeşte peste tot. Este o întrecere foarte dură în declaraţii”, a spus el.
Conform Statutului PSD, Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.