UPDATE. Viorica Dăncilă a demisionat. Marcel Ciolacu este noul președinte interimar al PSD, după ce Viorica Dăncilă a demisionat, iar Biroul Permanent Național a fost dizolvat.
Viorica Dăncilă, după demisie: Nu e un moment de slăbiciune, ci un moment de demnitate
Noul secretar general este Paul Stănescu. Un congres al partidului ar urma să fie organizat în februarie.
UPDATE. După aproape şase ore de la începerea şedinţei Comitetului Executiv al PSD situaţia pare că a ajuns într-un blocaj. După mai multe demisii ale unor vicepreşedinţi şi după refuzul Viorică Dăncilă şi a lui Eugen Teodorovici de a demisiona, s-a supus la vot organizarea unui congres extraordinar în luna februarie.
Potrivit unor surse din cadrul şedinţei, varianta congresului în februarie a căzut. Doar cinci membri ai CEx-ului au susţinut această variantă, notează stiripesurse.
Astfel, gruparea celor care vor să îl instaleze pe Marcel Ciolacu în fruntea partidului au trecut la Planul B. Scopul este generarea unei falii între Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici. Momentan, cei doi se ţin ţare împreună şi refuză să demisioneze, deşi unele surse din şedinţa sunt de părere că Dăncilă ar fi dispusă să demisioneze dacă Teodorovici nu ar refuza vehement să facă acest pas.
Astfel, dacă Eugen Teodorovici refuză să demisioneze, acesta ar putea chiar să fie exclus din PSD, prin decizie a CEx-ului, mai spun surse din cadrul şedinţei.
UPDATE. Dăncilă şi Teodorovici şi-au anunţat colegii că nu intenţionează să demisioneze. Potrivit statutului, cei doi nu pot fi forţaţi să facă acest pas decât printr-un congres, anunţă STIRIPESURSE.RO .
Potrivit celor doi, rezultatul de la alegerile prezidenţiale a fost unul bun, iar o demisie nu poate fi justificată printr-un aşa-zis eşec, în condiţiile în care ţinta asumată a fost aceea a intrării în turul II.
Marcel Ciolacu, susţinut de zeci de lideri pentru a-i lua locul lui Dăncilă, nu a atacat-o dur pe Dăncilă, a avut un discursul „blând”, însă a afirmat că este nevoie de o resetare a conducerii PSD.
UPDATE. Marian Oprişan, Gabriel Zetea şi Ramona Mânzatu şi-au anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte PSD. Cei trei sunt şi liderii organizaţiilor PSD Vrancea, Maramureş şi Braşov. Cei trei au anuntat ca sunt de partea lui Marcel Ciolacu, transmite România TV. De asemenea, şi Dragoş Benea şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte. Carmen Dan a demisionat din funcția de vicepreședinte al PSD, în încercarea puciștilor de a demite conducerea care o are în frunte pe Dăncilă.
Mihai Fifor, secretarul general al PSD, şi-a anunţat demisia. Este pentru a doua oară când liderul social democrat îşi anunţă demisia pe ziua de azi.
Deputatul Cătălin Rădulescu a anunţat la România TV că Viorica Dăncilă a precizat că vrea să-şi depună mandatul la congres.
Gabriela Firea a ieșit din sală în urma unei dispute cu Marian Oprișan. Baronul de Vrancea i-ar fi reproșat comportamentul duplicitar. Marian Oprișan i-a reproșat lui Firea că este în tabăra Vioricăi Dăncilă și că din cauza ei nu va reuși mutarea încercată de Ciolacu. Gabriela Firea a fost șocată de cuvintele dure pe care i le-a adresat Oprișan, ”manevristă – securistă”, anunță România TV.
Şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu, i-a cerut demisia din fruntea PSD Vioricăi Dăncilă. Claudiu Manda, liderul organizației Dolj, și-a anunțat și el demisia din funcția de vicepreședinte al partidului.
UPDATE. Codrin Ștefănescu și Alexandru Petrescu au fost dați afară din ședință. Cei doi sunt secretari generali adjuncți. Conform surselor, li s-a spus că ei nu au voie să stea la ședință pentru că nu fac parte din CEX, deși, la ședințele anterioare, nu li s-a aplicat același tratament.Cei doi ar fi fost în tabăra președintelui Viorica Dăncilă, transmite stiripesurse.
UPDATE. Un prim scenariu al şedinţei CEX este ca Viorica Dăncilă să rămână la şefia partidului, iar în cazul în care i se va cere demisia să închidă şedinţa înainte să se ajungă la un vot.
UPDATE. Viorica Dăncilă a decis să nu demisioneze. De asemenea, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a anunţat înaintea şedinţei CEX că nu vrea să-şi dea demisia. ”Eu nu îmi dau demisia. Eu nu am cedat în fața unor competiții. Trebuie să respectăm statutul. Congres trebuie făcut cât mai repede, dar ținând cont de pașii care trebuie făcuți înainte. M-ar fi jignit, toți mă cunosc și știu că nu îmi vând votul. PSD nu e de vânzare, nu e preț pentru PSD. Dăncilă știe ce are de făcut. Trebuie făcută o analiză și la centru și la filialele locale. Nu știu dacă va demisiona Viorica Dăncilă. Vine liderul maxim!”, a declarat Eugen Teodorovici când l-a văzut pe Ciolacu venind spre şedinţa CEX.
Gabriela Firea: „Cred că trebuie sa avem grija ca dupa sedinta CEX PSD sa nu aiba de suferit. Să nu ne împărţim în 2-3 echipe. Trebuie să ramanem uniti şi în opozitie. Trebuie sa ne reformam. Trebui sa reconstruim partidul. Mie mi s-ar parea normal sa organizam un congres foarte rapid. Colegii care se considera valorosi sa candideze la funcţiile de conducere. Pentru conducerea interimara nu voi candida. Pentru congres analizez. Nu mi se pare normal să facem greșelile pe care le-am făcut în alte epoci. Am făcut un apel la toți cei care m-au sunat să avem grijă în primul rând de Partid, să nu ne sfâșiem între noi. E esențial ca din acest CEX să nu ieșim două grupări”.
Marcel Ciolacu: „Nu comentez ce spun colegii mei. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să iau. (…) Nu pot cere demisia cuiva”, a afirmat Ciolacu.
Dumitru Buzatu: „Nu am fost de faţă când domnul Ciolacu a făcut şi nu ştiu în ce calitate a făcut lucrul acesta”. Întrebat dacă Viorica Dăncilă ar trebui să plece, Buzatu a afirmat: „Nu am exprimat eu asemenea idee şi nici în momentul acesta nu doresc să dau curs unei asemenea întrebări”.
Niculae Bădălău: „ Un politician, o echipă responsabilă îşi asumă rezultatele. Aşa cum îşi asumă victoria îşi asumă şi rezultatele şi procedează în consecinţă. Demisia e unilaterală, numai dânsa (Viorica Dăncilă – n.r.) sau conducerea poate să o decidă. Dar democratic înseamnă într-un partid, în urma unei demisii, congres. Restul sunt poveşti”, a spus liderul PSD Giurgiu. „Eu susţin că un congres e foarte binevenit şi trebuie să facem un congres nu pentru cine, ci pentru ce. Să avem un proiect politic. nu pentru cine pentru că în momentul ăsta nu e momentul să vorbim de oameni, e momentul să vorbim de proiecte, să lăsăm mărunţişurile şi interesele mici, personale” a mai spus Bădălău.
Marius Budăi: Nu ştiu să încerce o lovitură de partid, Cred că noi cu toţii trebuie să… eu am venit cu mandat din judeţ, nu pot să vi-l spun acum, o să-l spun după, trebuie să ne întoarcem la bază pentru că mergem şi cerem voturile colegilor noştri din judeţe, deci nu doar noi parlamentarii şi preşedinţii de organizaţii, noi trebuie să venim cu un mandat din judeţ şi atunci mandatul din judeţ trebuie să-l respecţi”, a mai afirmat Budăi.
Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar putea prelua preşedinţia partidului, Budăi a spus că acesta este un bun organizator. “Marcel e un bun organizator, şi-a dovedit capacitatea până acum în Parlament, are o organizaţie pe care o conduce de ani de zile şi cred că are rezultate, eu cred că până la urmă oricare dintre noi care avem rezultate şi suntem în primele zece organizaţii din ţară putem organiza un congres dacă se impune”, a explicat fostul ministru al Muncii.
UPDATE. Puciştii din PSD au în plan suspendarea Vioricăi Dăncilă, în cazul în care aceasta nu va fi de acord cu demisia, transmite România TV.
Codrin Ştefănescu: „Viorica Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin. Trebuie să respectăm statutul. Vom discuta despre un congres”.
Noi scenarii în privinţa celui mai mare partid din România
„Scenariul 1. O variantă discutată informal este ca Viorica Dăncilă să vină în CEX PSD și să spună că își depune mandatul de președinte CU CONDIȚIA ca și liderii filialelor unde ea nu a obținut 50+1 din voturi să-și depună și ei mandatul și să organizeze apoi alegeri și la PSD dar și în conducerile județene. În acest caz ar fi vizate nume grele precum Marcel Ciolacu, Claudiu Manda, Marian Oprișan, Radu Moldovan, lideri de filiale unde Dăncilă a pierdut în turul II. Mutarea este cu atât mai spectaculoasă cu cât cel care vrea să ia partidul este Marcel Ciolacu și i s-a cere și lui să-și depună mandatul dacă se va ajunge acolo.
Scenariul 2. Viorica Dăncilă ar mai putea să ridice problema că a fost aleasă în Coongres și nu pot 30-40 de lideri județeni să decidă ei pe persoană fizică, fără un mandat de la baza partidului, dacă mai stă sau dacă mai pleacă. Dăncilă ar putea să le ceară șefilor județeni din CEX să vină cu un mandat clar obținut în organizațiile județene, prin consultarea primarilor, dacă baza partidului consideră că este nevoie sau nu de schimbarea liderului. Dacă se formează astfel o majoritate să plece, atunci va demisiona.
Chiar dacă ‘reformatorii’ din jurul lui Marcel Ciolacu sunt numeroși și niciun alt lider PSD nu are în jurul său o masă critică cu care să preia puterea în partid după alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă încă nu este istorie în partid. E posibil ca Dăncilă să nu demisioneze, spun surse din PSD”, notează ştiripesurse.
UPDATE: Marcel Ciolacu (liderul PSD Buzău) și Paul Stănescu (liderul PSD Olt) ar fi susținuți de 35 de organizații județene să preia interimar conducerea PSD ca președinte, respectiv secretar general, au declarat surse politice.
UPDATE: Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este de părere că trebuie făcută o analiză „foarte serioasă” în Partidul Social Democrat, susţinând că, atunci când „o echipă eşuează, pleacă întreaga echipă”.
„Eu cred că alte lucruri sunt mai importante decât rebranduirea PSD. Eu cred că trebuie să facem o analiză foarte serioasă. Am cerut-o în mai, când am pierdut alegerile europarlamentare şi nu s-a întâmplat. Poate reuşim să o facem acum, ca să înţelegem care au fost greşelile şi să nu le repetăm. În mod normal, când o echipă eşuează, pleacă toată echipa. Dar nu cred că trebuie să fixăm conducerea la colţul unei mese. (…) Eu cred că oamenii aşteaptă altceva de la PSD decât să ne împărţim noi funcţiile”, a declarat, marţi, Ecaterina Andronescu, înaintea şedinţei grupului senatorial PSD.
Întrebată dacă a vorbit cu preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, Andronescu a afirmat: „Am sunat-o aseară şi nu a răspuns”.
UPDATE Gruparea Ciolacu a împărțit deja funcțiile interimare în PSD, asta după ce Viorica Dăncilă și întrega conducere ar urma să-și de demisia. Astfel, președinte ar urma să fie Marcel Ciolacu și Paul Stănescu secretar general. Din conducere ar urma să facă parte și 12 vicepreședinți printre care Bădălău, Gabriela Firea și Claudiu Manda. Viorica Dăncilă nu a decis încă dacă va demisiona la şedinţa de marţi seară.
UPDATE Mai mulţi lideri social-democraţi s-au întâlnit, marţi, la Parlament, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în contextul în care, după-amiază, va avea loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD în care se analizează strategia după alegerile prezidenţiale, informează agerpres.ro.
UPDATE Liderii PSD din aripa Ciolacu ameninţă cu demisiile pentru a provoca plecarea Vioricăi Dăncilă de la şefia PSD. Mihai Fifor şi Lia Olguţa Vasilescu ar fi primii care au acceptat să renunţe. Întrebat dacă ar fi de acord cu demisia în bloc a vicepreşedinţilor PSD, Daniel Suciu a răspuns: „Da, cu asta da”.
UPDATE Liderii PSD s-au întâlnit din nou marți dimineață la Parlament, în biroul lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, înainte de şedinţa CEX de marţi după-masă. Planul desenat de grupul strâns în jurul lui Marcel Ciolacu Surse este următorul, potrivit unor surse citate de Ştiripesurse.ro:
1. Viorica Dăncilă și vicepreședinții PSD își prezintă demisia în CEX
2. Se formează o echipă de coordonare formată din câte un reprezent al fiecărei regiuni de dezvoltare + județele care au câștigat alegerile. Echipa va fi condusă de Marcel Ciolacu
3. Congres PSD în ianuarie-februarie 2020
4. Secretar general: Paul Stănescu
5. Se renunță la paritatea femei-bărbați din conducerea centrală (Biroul Permanent Național)
6. Pentru președinte executiv nu s-a conturat încă o variantă: fie se merge pe 3-5 funcții de președinte executiv, fie dispare funcția
5. Dacă Mihai Fifor și Eugen Teodorovici nu-și dau demisiile din funcțiile de președinte executiv și secretar general, vor fi suspendați din partid.
Trebuie menţionat că Eugen Teodorovici a spus luni că nu îşi va da demisia, pentru că a fost ales de congres.
UPDATE: Gruparea anti-Dăncilă din PSD, condusă de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, a discutat luni cu mai mulți lideri locali posibilitatea de face schimbări majore în partid, precum schimbarea numelui, a siglei cu trei trandafiri și a statutului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
”PSD nu trebuie să devină nici subiectul negaţiei, nici obiectul distrugerii, doar pentru că unii fie nu înţeleg, fie nu pot obţine ceea ce vor cu orice preţ. PSD nu trebuie să dispară, ci doar să se reformeze! Dar reforma nu înseamnă eliberarea şi ocuparea unor scaune sau o rebrenduire limitată…au mai făcut-o şi alţii, ca în final să se metamorfozeze în PNL”, a scris, marţi, pe Facebook, Eugen Teodorovici.
Acelaşi lucru îl dă de înţeles şi Mihai Fifor, secretarul general.
„Dacă tot vrem să reconstruim partidul, atunci ar trebui să începem cu o analiză profundă, onestă şi transparentă a ultimelor două scrutine electorale. Atât la centru, cât şi la nivel teritorial. Să vedem unde am greşit şi care sunt soluţiile pentru următoarele bătălii electorale. Avem cu toţii o răspundere pentru rezultatele de la europarlamentare şi prezidenţiale. Am participat cu toţii la deciziile luate de partid. Unii le-au propus, alţii au tăcut, dar le-am susţinut cu toţii, aproape de fiecare dată în unanimitate. Nu vom rezolva nimic dacă acum vom începe să ne acuzăm unii pe alţii. Ar însemna să mergem mai departe cu aceleaşi neajunsuri care ne-au adus în punctul în care ne aflăm”, a scris Mihai Fifor, marţi, pe Facebook.
______
Liderul social-democrat, Viorica Dăncilă, a anunţat încă de duminică seară că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, menţionând că deşi unii îi cer demisia, nu va face acest gest.
„Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului”, a susţinut Dăncilă.
Totodată, duminică seară, după aflarea primelor rezultate ale prezidenţialelor, Firea a afirmat că partidul nu are nevoie neapărat de o nouă conducere, ci de o nouă viziune.
Întrebată dacă PSD are nevoie de o nouă conducere, ea a spus: „Nu neapărat de o nouă conducere, pentru că avem o conducere statutar aleasă în urma unui congres, avem nevoie de o nouă viziune, de îndreptarea greşelilor şi erorilor pe care le-am făcut noi toţi. Trebuie să ne adunăm, să spunem sincer ce gândim, atunci când un coleg de-al nostru are o idee poate mai revoluţionară să nu-l mai înăbuşim, cum au fost CEx-uri în care mai veneam câţiva dintre noi să facem anumite propuneri de îmbunătăţire a activităţii partidului şi eram izolaţi sau daţi afară”.
Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a susţinut că partidul are nevoie de „un nou început”, după „un rezultat dezastruos” la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
„Rezultatele ne arată (…) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. (…) Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.
Şeful PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a afirmat, la rândul său, că este necesară o analiză serioasă în partid, cei care au condus campania electorală „să aibă bărbăţia să şi-o asume” şi a spus că „în politică există un singur act: demisia sau alegeri”.
Potrivit unor surse politice, luni seară, aproximativ 35 de lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD reuniţi la o întâlnire informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, au decis să solicite în cadrul CExN demisia conducerii partidului – preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi.
Conform surselor amintite, la întâlnire s-ar fi agreat ca în cazul în care Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor – secretar general, vor refuza să demisioneze, să se ia calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea. Până la organizarea unui congres, cel mai probabil în luna februarie, partidul ar urma să aibă o conducere colectivă, susţin aceleaşi surse.