Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide deschiderea şcolilor. Ministerul doar propune

Potrivit surselor oficiale, dacă elevii se vor întoarce gradual în bănci, rămân în vigoare cele trei scenarii cunoscute: roşu, verde şi galben. Ministrul Educaţiei a anunţat decizia de a deschide etapizat şcolile, începând cu grădiniţa şi învăţământul primar.
Viorel Dobran
28 dec. 2020, 09:53
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide deschiderea şcolilor. Ministerul doar propune

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide deschiderea şcolilor, ministrul Educaţiei face doar propunerea. “Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”, a mai spus Cîmpeanu. Acesta a menționat faptul că trebuie să se consulte cu specialiștii în epidemiologie “trebuie să ținem seama de evoluția mai ales a acestei noi forme pe care a căpătat-o virusul, care din păcate are în centrul atenției tocmai copiii. Trebuie să vedem cum procedează și alte state”.

ŞCOLI deschise după Sărbătorile de iarnă. Ministrul Educaţiei anunţă deschiderea etapizată a grădiniţelor şi şcolilor din 11 ianuarie

Sorin Cîmpeanu a explicat că, atât din punct de vedere al redeschiderii, cât și al acțiunilor pentru compensarea pierderilor aferente acestei perioade, prioritate vor avea grădinițele, învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, dar și școlile defavorizate în ceea ce privește accesul la tehnologie.

„Cu siguranță, Ministerul Educației își dorește redeschiderea școlilor cât mai devreme posibil, dar asta va fi discutat cu Ministerul Sănătății. În funcție de situația epidemiologică, de evoluția ei și de ceea ce fac alte state. Cert este – și vă pot spune asta foarte clar – că prioritate vor avea grădinițele și învățământul primar, fără să neglijăm învățământul gimnazial, liceal, universitar, dar acolo apropierea este cea mai necesară între cadrul didactic și copil, în grădiniță și învățământul primar. Acolo ne vom concentra.

De asemenea, ne vom concentra pe clasa a VIII-a și pe elevii clasei a XII-a, pentru că ei vor susține examene naționale, și nu în ultimul rând e nevoie de prioritizarea școlilor care, să spunem, au avut un acces deficitar la tehnologie și la internet, pentru că sunt câteva sute de mii de copii care în toată această perioadă au putut să facă ceea ce numim învățământ online într-o manieră deficitară – o spun cu toată răspunderea. Când spun că prioritizăm aceste trei categorii – grădiniță, învățământ primar, clasa a VIII-a, XII-a și școlile defavorizate, să le spunem în așa fel – mă refer nu numai la urgența deschiderii acestor școli, ci mă refer și la nevoie de acțiuni remediale, pentru a compensa cât se poate de mult, din timp, pierderile aferente aceste perioade”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Părinţii şi elevii nu au primit un răspuns concret din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei cu privire la desfăşurarea orelor după sărbători.

„Decizia cu privirea la deschiderea unităţilor de învăţământ o ia Comitetul Naţional care analizează situaţia epidemiologică de la acel moment”, a afirmat Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, înainte de Crăciun.

Pe scurt, nu se va schimba nimic dacă numărul cazurilor de Covid-19 nu va scădea. Potrivit surselor oficiale, dacă elevii se vor întoarce gradual în bănci, rămân în vigoare cele trei scenarii cunoscute: roşu, verde şi galben. Alte variante nu au fost comunicate de Ministerul Educaţiei.

„În funcţie de situaţia epidemiologică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide revenirea la şcoală în format fizic. Facem un apel la elevi, la cadrele didactice, la părinţi, să respecte măsurile de protecţie sanitară, să fim mai precauţi, mai ales că se apropie perioada Sărbătorilor de Iarnă”, a declarat Cristian Tănase, Purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

În alte ţări europene, deciziile nu se iau de pe o zi pe alta, iar elevii ştiu clar dacă se întorc sau nu în bănci după Anul Nou.

Suedia a anunţat că nu intenţionează să amâne reluarea şcolii normale după 6 ianuarie. Franţa este o altă ţară care s-a luptat să lase şcolile deschise, în ciuda situaţiei epidemiologice. În cele din urmă, într-adevăr liceele au trecut în online, dar dacă numărul de cazuri va scădea sub 5.000 pe zi, activitatea în şcoli va fi reluată din 20 ianuarie.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
O statuie antică de marmură, descoperită de un grec lângă un tomberon
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București