O descoperire uluitoare a fost făcută în noiembrie anul trecut, atunci când Martin Rickhouse (61 de ani) a fost chemat să acordeze o pianină cu o vechime de 110 de ani, oferită școlii secundare din Bishop’s Castle (centrul Angliei).
La verificare, clapele păreau un pic înțepenite, așa că Rickhouse a decis să le scoată, descoperind, spre marea sa mirare, șapte pachete din pânză, atent cusute, și o pungă din piele — în care se aflau peste 900 de monede de aur.
Potrivit Agerpres, mass-media a estimat vineri valoarea acestei descoperiri la 300.000 — 500.000 de lire sterline (330.000 — 550.000 de euro).
Monedele, bătute între 1847 și 1915, alcătuiesc cea mai importantă comoară de acest tip descoperită vreodată în țară, potrivit British Museum.
Ele au fost ascunse la la sfârșitul anilor ’20, după cum reiese dintr-o reclamă la compania Shredded Wheat, în care este învelit unul dintre pachete, „probabil în replică la Marea Criză Economică sau la evenimentele care au condus la Al Doilea Război Mondial” și „reprezintă, probabil, economiile de-o viață”, a remarcat Peter Reavill de la British Museum.
Toate eforturile de a da de urma proprietarilor originali s-au dovedit inutile. Comoara aparține acum coroanei britanice, care îi va recompensa pe proprietarul actual și pe cel care a făcut descoperirea, după ce va face o estimare a valorii acesteia.
În ceea ce-i privește pe generoșii donatori ai pianinei — un cuplu care a cumpărat-o în 1983 pentru copiii săi – aceștia nu vor primi niciun ban.