Printre piesele descoperite de minerul din Gorj în zona Lupoia se numără monede, podoabe și accesorii din Epoca Romană și Epoca Medievală. Acestea au fost predate la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” pentru expertizare și evaluare.
Ion Vintilescu, de meserie miner, a declarat că primele descoperiri, inclusiv un posibil ban de aur și un pandantiv cu pietre, au fost făcute la o adâncime de aproximativ 25 cm, în apropierea locuinței sale.
Apoi, la distanțe mai mari, a găsit un cercel medieval și o monedă romană de argint, toate îngropate la o adâncime similară. O altă piesă necunoscută, probabil din bronz, a fost descoperită lângă un arbore.
Vintilescu, care s-a autorizat pentru activități de detectorism în septembrie 2024, a predat deja alte artefacte descoperite anterior la muzeu. Conform legislației, persoanele care găsesc astfel de obiecte au obligația de a le preda autorităților și pot primi recompense în funcție de valoarea pieselor descoperite.
„Primii fulgi de zăpadă din 2025 mi-au adus noroc, a fost o zi foarte bună pentru mine. Am descoperit piesele ieri, 16 februarie 2025, în zona împădurită din satul meu, Lupoaia. Am găsit banul mare, care cred că e de aur, împreună cu acel pandantiv cu pietre, îngropate la adâncimea de aproximativ 25 cm.
„Apoi, la peste 200-300 de m distanță, pe o cărare veche, am găsit un cercel medieval , iar pe urmă moneda romană de argint, la peste 500 de m distanță, toate cam la aceeași adâncime ca și primele piese.”
„Am mai găsit o piesă necunoscută, care cred că e din bronz, în aceeași pădure, îngropată lângă un arbore”, a declarat Ion Vintilescu.
Ion Vintilescu este miner la Complexul Energetic Oltenia, Cariera Lupoaia, iar în timpul liber merge cu detectorul de metale prin pădure, fiind pasionat de arheologie.
S-a autorizat în scopul desfășurării acestei activități în septembrie 2024 și de atunci a descoperit mai multe piese arheologice, pe care le-a predat la muzeu.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care descoperă artefacte au obligația să le predea autorităților, putând primi recompense, stabilite în funcție de valoarea pieselor descoperite.
Fiecare dintre aceste artefacte descoperite de minerul din Cătunele pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a muzeului Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.